Eerste project van Beepower lijkt van de grond te komen

OOSTRUM | Het zit eraan te komen. Het eerste dak met zonnepanelen waarbij Beepower aan de wieg staat, lijkt nog slechts een kwestie van tijd. Het bedrijfspand aan de Voorde 26 in Oostrum, waar Hermo Plastic is gehuisvest, krijgt de primeur. Op dit moment willen bijna twintig Oostrumse gezinnen investeren in zonnepanelen op het bedrijfsdak aan de Voorde. Dat is nog niet genoeg.

Door Henk Baltussen

OOSTRUM | In totaal heeft de eigenaar van de Voorde 26 tweeduizend vierkante meter bedrijfsdak beschikbaar gesteld voor duurzame energieopwekking. Het gaat in dit geval om zo'n zevenhonderd zonnepanelen. Beepower gaat ervan uit dat een gezin investeert in zo'n tien panelen. "Dat aantal is genoeg om een gemiddelde woning van energie te voorzien", zegt Beepower-secretaris Jacques Lemmen.
Het Oostrumse project wordt waarschijnlijk het eerste zichtbare succes van Beepower dat bijna twee jaar terug is opgericht uit een burgerinitiatief.

De coöperatie wil de inwoners bewegen op enige wijze deel te nemen aan de energietransitie waarin ook Venray volop is verwikkeld. De doelstelling van Venray is om in 2050 een volledige energie-neutrale gemeente te zijn. Beepower wil het draagvlak voor energieprojecten onder de burgers vergroten en daar tevens als een professionele partner bij betrokken zijn. Denk daarbij vooral aan het opwekken van groene energie.

De bijdrage van Beepower is initiëren, stimuleren, adviseren en faciliteren van activiteiten die bijdragen aan de Venrayse energietransitie.
Ondernemers bewegen om bedrijfsdaken met zonnepanelen vol te leggen is zo'n activiteit. Zoals aan de Voorde in Oostrum nu gebeurt. Het is een zogenaamd postcoderoos project, waarbij deelnemers gezamenlijk in coöperatieverband energie opwekken.
Lemmen is dik tevreden met het aantal aanmeldingen uit Oostrum.

700 zonnepanelen op bedrijfspand aan de Voorde Oostrum

"Voor een dorp als Oostrum waar we drie bijeenkomsten hadden over het project is dat nu al een uitstekend resultaat. Nu gaan we het verder uitrollen over Venray. We hebben zo'n zeventig gezinnen nodig. Hebben we tachtig procent van dat aantal bereikt, dan kunnen we starten met het leggen van de panelen."
Dat het even wat rustiger was rond Beepower heeft alles te maken met de visie van het college aangaande duurzame energie-opwekking. Die is sinds kort bekend. "Dit project past zeker binnen de visie Kode Venray", zegt Lemmen.