Venray koploper met asbest op dak

VENRAY | De gemeente Venray is in de provincie Limburg koploper als het gaat om de hoeveelheid asbest (1.195.141 vierkante meter in totaal) die op daken ligt. De twee andere Limburgse gemeenten die boven het miljoen zitten zijn Horst aan de Maas en Peel en Maas.

Door onze redactie

De cijfers zijn afkomstig van de Landelijke Asbestdakenkaart. Limburg is de enige provincie in Nederland waar alle gemeenten de asbestdaken in kaart hebben gebracht, inclusief de aantallen vierkante meters die ermee gemoeid zijn.

In tegenstelling tot andere provincies hebben alle Limburgse gemeenten de asbestdaken in aantallen en vierkante meters geïnventariseerd. Wat de aantallen vierkante meters asbest betreft, is Venray dus koploper. Peel en Maas gaat aan kop met het aantal asbestdaken: 4.228. Venray heeft er 2.960.
In het noorden van de provincie blijken de meeste asbestdaken te liggen. Uitzondering daarin is Mook en Middelaar, waar minder dan 40.000 vierkante meter asbest op daken ligt, het minste aantal in Limburg. In Vaals zijn met 301 stuks de minste asbestdaken te vinden. Bij het verwerken van asbest, zoals sloopwerkzaamheden, kunnen asbestvezels vrijkomen die kankerbevorderend zijn. Om sloop of vervanging van asbestdaken te stimuleren, kan via een overheidsfonds geld worden geleend.