Waterschap ruimt explosieven op en vermaant burger


VENRAY | Bij de Loobeek tussen de Merseloseweg en Spurkt in Venray zoekt aannemer Van den Herik uit Sliedrecht al enkele maanden naar niet gesprongen explosieven (NGE) uit de Tweede Wereldoorlog. Als het goed is, worden de laatste gevonden NGE's in december vernietigd. Daarna kan met de herinrichting van de Loobeek worden begonnen.

Door onze redactie

Het opsporen van NGE's is nodig omdat de beek over een lengte van zes kilometer moet gaan meanderen. Waterschap Limburg besloot al eerder daartoe, omdat de Loobeek wat betreft waterkwaliteit en de ecologische toestand niet aan de Europese richtlijnen voldoet. Met de inrichting wordt ook rekening gehouden met het voorkomen van wateroverlast.

Bij de beek, in de volksmond ook bekend als bloedbeek, werd tijdens de WOII hevig gevochten. Al vele hand- en rookgranaten en andere soorten explosieven zijn er aangetroffen. Afgelopen augustus heeft de EOD de eerste explosieven vernietigd. Van den Herik is momenteel bezig de laatste, moeilijk bereikbare percelen te onderzoeken. Denk hierbij aan percelen met bos en die met de plant knolcyperus zijn besmet. Met extra maatregelen moet voorkomen worden dat de knolcyperus door de werkzaamheden zich verder kan verspreiden. De plant is moeilijk te bestrijden en vooral de akkerbouwers ondervinden er grote hinder van.

Het waterschap merkt dat de aannemer af en toe wordt benaderd door burgers die een NGE hebben gevonden. Het waterschap waarschuwt de vinders dat NGE's, ondanks dat ze al zo'n 75 jaar in de bodem liggen, nog wel degelijk gevaarlijk kunnen zijn. Wie een NGE vindt, dient direct de politie (112) te bellen en het object van een afstand in de gaten blijven houden.
In het voorjaar van 2018 werden de herinrichtingsplannen van de Loobeek naar buiten gebracht. De procedures zijn afgerond zodat spoedig met de werkzaamheden kan worden begonnen.