GLV: 'Boeren en burgers tegen elkaar opgezet'

VENRAY | Boeren en burgers worden door de gemeente Venray tegen elkaar opgezet. Dat schrijft Gezond Leefmilieu Venray (GLV) in een brandbrief aan de ministers Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en Paul Blokhuis, staatssecretaris van VWZ.

Door onze redactie

GLV laat de drie bewindslieden weten dat halvering van de veestapel bittere noodzaak is. 'Er is veel te veel vee in de Peel, wat te veel emissie en mest betekent. De gevolgen merken we in onze lucht, water en natuur'. Dat de gemeente Venray in haar visie op de veeteelt heeft ingezet op de gezondheid van de mens, heeft volgens GLV nauwelijks tot wijziging van beleid geleid. 'Bij overtredingen van vergunningen moeten burgers bij de gemeente een handhavingsverzoek indienen alvorens tot enige actie wordt overgegaan'.
De GLV trekt onder meer in Den Haag aan de bel omdat volgens de groepering de aandacht met het oog op de stikstofproblematiek weer naar de achtergrond verdwijnt. De ogen zijn nu gericht op de maximumsnelheid die van 130 naar 100 kilometer gaat.
GLV vraagt zich af of de overheid zwicht voor het geweld van oprukkende tractoren naar Den Haag of dat gezond verstand zal zegevieren.

'Te lang heeft de overheid nagelaten de mensen tegen zichzelf en tegen elkaar te beschermen. In de gemeente Venray is van deze bescherming weinig te merken. Helaas ligt Venray niet in Brabant waar de politiek soms wel tot gezondere keuzes komt. In Limburg is onvoldoende besef van urgentie. Met als gevolg dat zwaar verouderde stallen nog jaren langer onze lucht mogen verpesten'.

GLV wil dat de bewindslieden halvering van de veestapel gaan nastreven. GLV: 'Wij gunnen boeren een eerlijke boterham uit een duurzame landbouw. Wij ervaren het echter als buitengewoon oneerlijk dat de overheid ons in de huidige situatie 'in de stront laat zakken'.