Afbeelding
Foto: eigen foto

Oudste vereniging

Oirlo | Vastelaovesvereniging De Spurriemök uit Oirlo bestaat dit jaar 8x11 jaar en dan wordt gevierd. De carnavalsvereniging organiseert dit en afgelopen weekeinde tal van activiteiten om de verjaardag extra kleur te geven. De Spurriemök is met zijn 88 jaar de oudste carnavalsvereniging van de gemeente Venray. In 1931 was Frans Verstappen de eerste prins van de vereniging.

Van mangelwortel tot Spurriemök. Dat was de titel van het boek dat werd uitgebracht bij het 6x11 jarig jubileum van De Spurriemök. De vereniging droeg in eerste instantie de naam Mangelwortel. Later werd de club omgedoopt tot De Spurriemök. De vereniging werd opgericht in Café Friesen. Om de kerk tevreden te houden werden in eerste instantie de opbrengsten van het carnavalsfeest geschonken aan een missionaris uit Oirlo. Carnaval begon met prins Frans Verstappen en hij ging voorop in een versierde kar, getrokken door een hond. De tocht ging naar het voetbalveld om daar een wedstrijd te spelen. Na afloop van het duel werden er nog tal van andere spelletjes gespeeld. Het geheel werd opgeleukt met muziek van een deel van muziekvereniging Ons Genoegen.

Door de jaren heen is er natuurlijk veel veranderd. Een ding is wel altijd hetzelfde gebleven. De Spurriemök is nooit te beroerd geweest om zelf de handen uit de mouwen te steken. "Ze regelen als vereniging bijna alles zelf. Dat is bij veel andere verenigingen wel anders. Dat maakt ons als vereniging wel uniek", legt Wout Zanders, oud-prins en ex-vorst van De Spurriemök, uit. "Dat bewonder ik wel altijd aan de vereniging. Ook op eerste kerstdag zie ik bij ons op de plaats wel eens vrijwilligers aan het werk voor de vereniging. Dan denk ik: Dat zit wel goed met De Spurriemök. Ik maak het feest nu vanaf de zijlijn mee, maar dat maakt het niet minder bijzonder."

Jop Loonen, de huidige vorst, en voorzitter Robert Steeghs zijn volop bezig met het jubileumfeest. Het vrijwilligerswerk voor de carnavalsvereniging vergt veel tijd van het tweetal. In totaal zijn er bij De Spurriemök 22 commissies en ieder lid is wel aan 4 of 5 commissies gebonden. Tijdens het jubileumweekeinde worden er een kleine 200 vrijwilligers op de been gebracht. "Het is best intensief om bij ons lid te zijn van de carnavalsvereniging. Het vergt veel tijd, maar het is natuurlijk wel hartstikke leuk om te doen", vertelt Loonen. De vereniging heeft ook nog voldoende jonge aanwas. "We hebben een relatief jong bestuur. Inclusief bestuur hebben we zo'n twintig man op de been tijdens activiteiten. De raad van elf is dus ook nog voldoende bezet. We gaan er komend weekeinde in ieder geval een geweldig feest van maken", besluit Steeghs.

Het grote 8x11 jubileumfeest van De Spurriemök is op zaterdag 23 november. Deze avond is bedoeld voor iedereen in Oirlo en daarbuiten. Het wordt geen traditionele receptie, maar een groot feest met medewerking van Knallerman. "Zij komen de tent op zijn kop zetten. Daar zijn we van overtuigd." Ook namen de carnavalsverenigingen uit andere dorpen het tegen elkaar op voor een grandioze prijs.

De feestavond begint om 19.49 uur en duurt tot 01.00 uur. De entree bedraagt 5 euro, maar dat is inclusief twee consumpties en één broodje hamburger op de terugweg. "We hopen dat er zoveel mogelijk mensen komen om dit speciale jubileum met ons te vieren." Aanstaande vrijdag zal ook nog speciaal voor de ouderen de herinneringe avond plaatsvinden met het bekende duo Grad en Petran. Er zijn nog enkele kaartjes te koop voor deze avond via www.spurriemok.

Afbeelding