Anouk en Yvonne Philipsen zingen zondag tijdens het bevrijdingsconcert in Castenray.
Anouk en Yvonne Philipsen zingen zondag tijdens het bevrijdingsconcert in Castenray. Foto: Henk Lammen

'Muziek is emotie'

Castenray | Het Venrayse kerkdorp Castenray staat komend weekend in het teken van 75 jaar bevrijding. Op zondag 24 november worden de feestelijkheden afgesloten met een bevrijdingsconcert in gemeenschapshuis De Wis. Moeder Yvonne (53) en dochter Anouk (20) Philipsen uit Castenray zijn zangsolisten tijdens het concert dat om 13.30 uur begint.

Door Henk Lammen

Negen jaar geleden stonden moeder en dochter Philipsen voor het eerst samen op het podium tijdens het Vorstenbal in Castenray. Anouk was pas elf jaar maar met haar kinderstemmetje veroverde zij de harten van het publiek, maar ook van de muzikanten van de fanfare. Moeder Yvonne herinnert zich hun debuut nog als de dag van gisteren. "Achter de coulissen bonkte mijn hart. Zo zenuwachtig was ik. Nee, aan Anouk was niks te merken. Haar maakt dat allemaal niet zoveel uit", lacht ze. Met het nummer You raise me up bracht zij de hele feesttent tot zwijgen. "Toen de fanfare begon te spelen, zong ze als een engeltje", aldus een trotse moeder.

'Het is een gevoelskwestie'

"De hele tent was doodstil. Er waren zelfs huilende mensen, emoties. Ik vond het een magisch moment." Dochter Anouk luistert mee, met af en toe een instemmende glimlach. Ze is nuchter van aard, relativeert haar zangtalent. "Ik vind dat ik er niet echt uitspring als zangeres. Ik zou ook nooit aan bijvoorbeeld The Voice meedoen. De lat ligt daar zo hoog. Ik wil gewoon lekker zingen." Ballads, veelal Engelstalig, behoren tot haar favoriete genre. Samen op het podium staan, is vooral genieten. Vier jaar geleden, in mei 2015, zongen moeder en dochter ook al tijdens het bevrijdingsfeest in Castenray. Zondag zingen zij na de pauze een set met gevoelige nummers in de sfeer van de festiviteiten. Met nummers van Vera Lynn en uiteraard ook het Castenrays volkslied gaan ze ongetwijfeld weer de gevoelige snaar raken. Muziek maken is voor beiden dan ook vooral emotie. Yvonne: "We genieten echt als we samen op het podium staan. Het gaat vooral om de emotie die je overbrengt, is een gevoelskwestie. Dat is juist het mooie van muziek."

Met iets minder haren, een beetje grijzer

De komende dagen staan in het teken van het bevrijdingsconcert. Repetities, de generale en vervolgens de uitvoering. Daarna staat het volgende project op het programma. Yvonne en haar man Lou maakten in de jaren negentig deel uit van de band Steinway. Nu, 25 jaar later, komt de formatie opnieuw bij elkaar. Met iets minder haren, een beetje grijzer en uiteraard ouder.

"We treden op 8 december op in 't Schöpke in Venray. Bij die gelegenheid verzorgt Anouk een gastoptreden. Het is fantastisch dat we nog in de originele bezetting van destijds optreden. Met top 100-muziek uit de jaren 60 en 70 gaan we het publiek nog een keer vermaken."