Een goed gevulde raadzaal tijdens het tweede Sprekersplein in Venray.
Een goed gevulde raadzaal tijdens het tweede Sprekersplein in Venray. Foto: Rikus ten Brücke

Energiek Sprekersplein

VENRAY | Het tweede Sprekersplein van dinsdagavond overtrof met glans de eerste uitvoering van 1 oktober. Maar liefst twaalf insprekers richtten het woord tot college en raadsleden en andere belangstellenden in een raadszaal met een aandachtig gehoor. De onderwerpen waren divers en de speeches waren op niveau. In één geval was er twijfel of de inspreker met haar onderwerp wel op het juiste podium stond.

Door Henk Baltussen

Het Sprekersplein is in het leven geroepen om inwoners en politici op een laagdrempelige manier met elkaar in contact te brengen. Nu kan al worden gesteld dat dat lukt. Niet alleen kunnen inwoners via de microfoon hu boodschap uitdragen, daarna kunnen aanwezige politici ter plekke aan de jas worden getrokken. Andersom kan natuurlijk ook. Daarbij kunnen insprekers met tien minuten spreektijd veel kwijt. Niet meegeteld zijn de vragen die na de spreekbeurt kunnen worden gesteld om het verhaal te verduidelijken.

Wat de onderwerpen betreft; voorwaarde is dat ze op de agenda's staan van raadscommissies en gemeenteraad. Een prima maatregel om een wildgroei van kwesties tegen te gaan. Positief is ook dat insprekers hun verhaal met een beeldpresentatie kunnen verhelderen. Daarvan werd dinsdag al veelvuldig gebruikgemaakt.

Een verschil met 1 oktober was de setting. Vond de première plaats in de kelder, dinsdag werd voor de raadszaal gekozen. Een uitstekende beslissing.

Het publiek had meer comfort, voor de sprekers stond in tegenstelling tot de eerste keer een uit de kluiten gewassen spreekgestoelte klaar, waar ook nog voldoende plaats was voor scheidend burgemeester Hans Gilissen, die de bijeenkomst andermaal rustig doch strak leidde.

Het geluid in de raadszaal was daarbij in orde, wat tijdens raads- en commissievergaderingen vaak minder het geval is.
Inhoudelijk was het dinsdag een interessante meeting.

Twaalf insprekers vinden meestentijds aandachtig gehoor

Bij enkele onderwerpen, zoals een huisvestingsplan voor arbeidsmigranten aan de Timmermansweg 95 (lees hierover pagina 3), nieuwbouw van een intensieve varkenshouder aan de Drabbelsweg in Veulen en de vestiging van een ecologisch landgoed in Castenray, (voorpagina) namen verschillende insprekers het woord; tegenstanders en voorstanders van plannen. Op die manier krijgen aanwezige politici, die op termijn toch ingrijpende besluiten moeten nemen over opgevoerde plannen, van twee kanten informatie aangereikt. Dat die vaak gekleurd is, hoef je ze niet uit te leggen. Dat neemt niet weg dat ze op die manier nog beter afgewogen besluiten kunnen nemen.

Mevrouw Scholze uit Wanssum was een wat vreemde eend in de bijt. Zij nam de aanwezigen mee in een rondgang door Wanssum dat al maandenlang in een immense bouwput is veranderd. Een omvangrijk project dat is uitgedokterd om Wanssum in de toekomst te beschermen tegen hoogwater.

De inspreker vroeg zich af wie al die snode plannen heeft bedacht. En of die zich wel heeft gerealiseerd wat voor impact ze hebben. Af en toe had haar verhaal een carnavaleske inslag en ze kreeg daarmee de lachers op haar hand., Gezellig, maar wat de politici er verder mee aan moeten werd niet duidelijk.

Een goed gevulde raadzaal tijdens het tweede Sprekersplein in Venray.