Afronding KCJ kost ruim half miljoen

VENRAY | Het boek van Kunstencentrum Jerusalem (KCJ) kan wat burgemeester en wethouders betreffen dicht. Daar hangt wel een prijskaartje van ruim een half miljoen euro aan vast. Donderdag 28 november ligt het collegevoorstel bij de raadscommissie Leven, bij de gemeenteraad op dinsdag 17 december.

Door onze redactie

Op de uitvoering van het sociaal plan van KCJ noteert het college een tekort van 324.253 euro. Dat geld moet uit de reservepot komen. Uit die pot komt ook 214.984 euro vandaan voor de vereffening van de eindbalans en de daaraan gekoppelde opheffing van KCJ.

In mei 2016 besloot de gemeenteraad de subsidie aan het kunstencentrum per augustus 2017 stop te zetten. Het centrum was toen al enige jaren verliesgevend. Plannen om het tij te keren, kregen niet de steun van het gemeentebestuur.

Tekort van 325.000 euro op uitvoering sociaal plan

Met de nieuwe organisatie Cultura Venray wilde de gemeente het cultuurbeleid efficiënter en beter betaalbaar gaan uitvoeren.
Om de veertig werknemers naar een andere werkgever te leiden of als zelfstandige aan het werk te laten gaan, werd een sociaal plan met een looptijd van twee jaar opgesteld. Dat plan eindigde afgelopen 1 september.
Het budget voor het sociaal plan was vastgesteld op 2,85 miljoen euro. Bij de eindafrekening blijkt daarvoor bijna 325.000 euro meer voor nodig dan geraamd. Na beëindiging van het sociaal plan maakte nog één oud-KCJ-medewerker gebruik van een WW-uitkering.
Door het overnemen van die laatste WW-uitkering die nog op de stichting rust, kiest het college ervoor de stichting nu al op te heffen in plaats van in 2028, zoals eerder de bedoeling was.

Nog ww-uitkering voor één oud KJC-medewerker

De liquidatie van stichting KCJ betekent wel dat er een vereffening op basis van een eindbalans moet plaatsvinden. Die eindbalans laat een tekort van bijna 215.000 euro zien. Dat tekort is opgebouwd uit twee bedragen. 116.000 euro heeft te maken met het exploitatietekort dat voortvloeide uit het feit dat het sociaal plan niet in augustus 2017 startte, maar een maand later. Bijna 100.000 euro was nodig voor contracten die moesten worden doorbetaald en die betrekking hadden op de exploitatie van het KCJ-gebouw aan de Heuvelstraat, zoals stroom, alarmering en schoonmaak.

Het maximale risico voor de gemeente bij ontmanteling van KJC bedroeg 7.500.000 euro. De minimale kosten bedroegen 1.500.000 euro. Uiteindelijk kost het Venray dus zo'n 3.175.000 euro, exclusief de liquidatie.