Afvaltarieven bij milieustation flink de hoogte in


VENRAY | Afval afleveren bij het milieustation aan de Metaalweg in Venray wordt fors duurder. Kostte twee kuub afval de laatste twaalf jaar 10 euro (af te rekenen bij de poort), vanaf volgend jaar moet 15 euro worden betaald. Alleen tuinafval afleveren blijft gratis.

Door onze redactie

Grof huishoudelijk afval gaat van 5 naar 7,50 euro, puin (maximaal een halve kuub) kost voortaan 15 in plaats van 10 euro en auto- en tractorbanden moeten per maximaal vier stuks 5 euro opbrengen, nu is dat nog 3 euro. Versleten meubels, vloerbedekking en ander huisraad kunnen nu nog voor 20 euro aan huis worden opgehaald, dat tarief stijgt naar 25 euro.
Het gemeentebestuur zegt de tarieven te moeten verhogen omdat de verwerkingstarieven van de meeste afvalstromen enkele maanden terug fors stegen.

Door het verhogen van de poorttarieven van het milieustation en het laten ophalen van grof vuil, legt de gemeente de rekening van de kostentoename voor een deel bij de gebruikers neer. Het merendeel van de verhoging wordt evenwel nog steeds gedekt uit de afvalstoffenheffing die iedere inwoner betaalt.

Met de verhoging van de tarieven wordt een extra bedrag van tussen de 75.000 en 100.000 euro in het laatje verwacht. Dat bedrag wordt aangewend voor het 'product inzameling huisvuil', zoals het college het omschrijft.

De hogere tarieven kunnen ertoe leiden dat illegale dumpingen van afval toenemen. Het college verwacht dat mocht dit zo zijn, dit een tijdelijk effect zal zijn.