Camera's: minder afvaldumpingen, 3.224 euro boetes

VENRAY | Bij de milieustations in de wijken Landweert, Veltum en Brukske zijn het afgelopen jaar meer mensen betrapt die hun afval daar plompverloren op de stoep dumpten en er zijn minder illegale dumpingen. Dat heeft alles te maken met de camera's die daar vorig jaar november zijn opgehangen. De proef krijgt een vervolg.

Door onze redactie

De afname van afvaldumpingen is vooral merkbaar in de wijk Brukse. Om het in rapportcijfers uit te drukken: Voordat er camera's hingen, kreeg het milieustation Brukske een dikke onvoldoende (4), tijdens het cameratoezicht is dat cijfer een 6,3 geworden. Veltum verbeterde van een 7,1 naar 7,9 en Landweert steeg het minste (8,3 naar 8,5), maar scoort wel de hoogste cijfers. De cijfers zijn afkomstig uit het evaluatierapport, dat na de proef van een jaar is opgemaakt. De cijfers geven de mate van vervuiling van een milieustation aan: een 1 is zeer vuil, 10 is zeer schoon. In het rapport staat ook te lezen dat de boa's op basis van de camerabeelden meer overtreders konden beboeten. De boete van een overtreding is 104 euro. Tussen 1 januari en 1 juli van dit jaar zijn er 394 illegale dumpingen opgemerkt bij de drie afvalinzamelpunten met cameratoezicht. Bij 336 constateringen is de overtreder onbekend, bij 50 is het kenteken leesbaar in beeld gekomen. Via deze 50 kentekens zijn 31 overtreders opgespoord, zo'n 6 procent van het totaalaantal constateringen van bijplaatsingen. In 19 gevallen kon de overtreder niet worden opgespoord omdat het onder meer buitenlandse kentekens of leaseauto's betrof. De 31 overtreders (12 in Veltum, 17 in Brukske en 2 in Landweert) betaalden in totaal 3.224 euro aan boetes.
Omdat de boa's te kampen hadden met kinderziektes van het camerasysteem (uitval van de server en traagheid van het systeem), kostte het ze wel meer capaciteit.

Proef met camera's krijgt vervolg bij afvalinzamelpunten

Inmiddels is het systeem weer up-to-date. De boa's lazen de camerabeelden dagelijks uit (kon ook via het mobieltje) en spoorden tevens de overtreders op.

Opvallend was dat tijdens de zomermaanden verplaatsingseffecten van dumpingen waarneembaar waren. In Brukske werden Bachstraat en Mozartstraat frequenter gebruikt als stortplaatsen, in Veltum was dat het geval op de Veltumse Kleffen bij de ondergrondse containers vlak bij de appartementen. De proef is gestart naar aanleiding van een motie die de gemeenteraad in januari 2018 indiende.
Het gemeentebestuur geeft aan de camera's de komende periode flexibeler te gaan inzetten op andere locaties waar afval illegaal wordt gedumpt.