Een groepje jongeren zet zich in voor de jeugd van Leunen.
Een groepje jongeren zet zich in voor de jeugd van Leunen. Foto: Henk Lammen

Voor jeugd door jeugd

Leunen | Een avond voor de jeugd van Leunen door de jeugd van Leunen. Zo kan het nieuwe initiatief van enkele ouders en jongeren uit het Venrayse kerkdorp het beste worden omschreven. Vorige week vrijdag vond de tweede editie plaats voor de kinderen vanaf groep 8 van de basisschool tot 16 jaar. "Er waren net als tijdens de eerste avond zo'n 50 kinderen. Daar zijn we enorm blij mee. Het betekent dat de activiteit levensvatbaar is."

Door Henk Lammen

Langzaam druppelen de eerste jongeren binnen. De rodeostier staat al klaar, evenals een rad van fortuin waarmee de jongeren op een ludieke manier de muziekkeuze gaan bepalen. Het had niet veel gescheeld of de stier had die avond zijn nukken niet kunnen laten zien. "Nee, vanmiddag functioneerde hij niet naar behoren. Is de leverancier later op de middag nog een nieuwe komen brengen", lacht initiatiefnemer Sharon Linskens (47). Samen met Ingrid van den Aker (45) ondersteunt zij de jongeren met het opzetten van de activiteiten. Ze hebben zelf opgroeiende kinderen en beseffen dat het van belang is dat de jeugd in het dorp vermaakt wordt. Linskens: "Ooit hadden we hier LEO, maar vervolgens was er niks meer voor de jongeren. Dit soort activiteiten zijn enorm belangrijk voor het onderlinge contact tussen de kinderen in het dorp. En de binding met Leunen. De jongeren moeten betrokken blijven." In Van den Aker vond ze al snel een medestander en een dorpsbewoner die de handjes uit de mouwen wil steken voor de Leunse jeugd. "Dit is een super idee van Sharon en de kinderen. Daar wilde ik me graag bij aansluiten. Om in de voorbereiding en tijdens de avonden een handje te helpen. Het is met nadruk wel een activiteit die de jeugd in het dorp organiseert voor de jongere dorpsgenoten. Dat is ook meteen het unieke van dit initiatief."

Organiseren is improviseren, dat geldt ook voor het groepje jongeren dat de avonden verzorgt. Fenna Meijers en Daan Volleberg, beiden zestien jaar, behoren tot de organisatie die de activiteit voor zijn rekening neemt. Een keer in de twee maanden in MFC De Baank. In september was de eerste editie, vorige week vrijdag de tweede en rond de carnavalsdagen staat alweer de derde avond gepland. "Met de carnavalsdagen was het altijd leuk in Leunen", legt Daan uit. "Na carnaval viel je in een gat, was er voor de jongeren niks meer te doen in het dorp. Dat was altijd enorm jammer. Met deze activiteit proberen we de jeugd het hele jaar door te vermaken." MFC De Baank is een perfecte uitvalsbasis voor het initiatief. Fenna vindt het juist leuk om voor de jongere generatie iets te organiseren. "Onze vriendengroep van de basisschool is nadat we naar het Raayland College gingen uit elkaar gegroeid. Het is fijn om nu weer samen iets voor andere kinderen uit het dorp te organiseren." Naast Fenna en Daan verzorgen ook Joep Lemmen, Tijs Lemmen, Gijs Koonings, Sem Koonings, Tess van der Cruysen, Lian Vollenberg, Roos Clabbers en Gijs Rongen voor de invulling. Alcoholvrije avonden met een gevarieerd programma. "Het is de bedoeling om iedere avond een soort van thema te geven. Met spellen zoals Kahoot en Jongens tegen de Meisjes, uiteraard met prijsjes, en daarnaast hapjes en drankjes. Samen sparren we om leuke ideetjes te verzinnen. Vervolgens gaan we aan de slag om de avonden invulling te geven."