Afbeelding
Foto: Henk Lammen

Suzane Vermeulen

Venray | Suzane Vermeulen uit Recife, Brazilië, is voor de liefde naar Nederland gekomen. In 1997 kwam ze haar huidige man tegen in een discotheek in Recife. Toen hij wegging, vroeg ze in het Portugees aan hem: "Waar kom je vandaan?" Ze was verbaasd toen hij geen Braziliaan, maar een Nederlander op vakantie bleek te zijn. De vonk was overgeslagen en ze bleven contact houden. Ze leerden elkaars land en familie kennen en trouwden in 1999.

"Ik zal nooit vergeten wat ik in het begin meemaakte: de tweede keer dat ik naar Nederland kwam, was via België. Ik werd daar apart gehouden, moest allerlei vragen beantwoorden. Ze maakten mijn koffer open, zelfs mijn potje crème. Ze waren bang dat ik drugs smokkelde. Frans, mijn vriend, stond op mij te wachten, vroeg waar ik bleef en toen mocht ik gelukkig door."

Hoe is het wennen in Nederland gegaan? "Dat was best pittig in het begin. Ik sprak de taal natuurlijk niet. Maar ben meteen op Nederlandse les gegaan. En dat hielp om gewend te raken in Nederland. We hebben hier drie zoons en twee dochters gekregen. Iedere keer als ik beviel kwam mijn moeder uit Brazilië over voor drie maanden. Dat vond ik heel fijn. De oudste twee studeren inmiddels, een dochter zit op het Raayland College en twee kinderen zitten op de basisschool. Ze doen het allemaal goed", vertelt Suzane. "Met mijn Braziliaanse opleidingen tot architect en boekhouder kon ik in Nederland niet aan de slag zonder verdere studie. Daarom ben ik in de mode terechtgekomen. Dat vind ik ook heel leuk. Ik ben pas gaan werken toen alle kinderen op de basisschool zaten. Als ik een voorbeeld moet noemen van een verschil tussen Nederland en Brazilië: in Brazilië komt iedereen altijd zomaar langs, familie, vrienden en buren. In Nederland wordt er meestal een afspraak gemaakt. En nog iets. Iedereen hier veel punctueler. Als je hier een afspraak maakt, dan kom je ook op die tijd. In Brazilië kwam je dan rustig een half uur later, geen probleem. Ik heb me aan Nederland aangepast. Met mijn familie houd ik contact via Whatsapp. Bijna ieder weekend is er wel iemand jarig en dan bellen we even. We zouden de familie graag weer een keer bezoeken, daar zijn we voor aan het sparen."

Waar ben je trots op? "Op mijn kinderen en op mijn familie. Wat ik hier bereikt heb en hoe ik ben ingeburgerd. Daar ben ik heel erg trots op. Ik ben geaccepteerd door de mensen hier. Ik heb gelukkig nooit met discriminatie te maken gehad." Als Braziliaans spreekwoord noemt Suzane: "Steek niet over vlak voor een aankomende auto: neem geen overhaaste beslissingen. Denk eerst na, voordat je wat gaat doen."

In de toekomst? "Gaat het hopelijk heel goed, met gezonde kinderen. Ik wil niet terug naar Brazilië. Het is hier veiliger voor mijn kinderen. Nederland is mijn thuis. Zo voel ik dat echt."

Interesse om geïnterviewd te worden voor deze rubriek, mail dan naar redactie@peelenmaasvenray.nl.

Maria van Dorst