Afbeelding
Foto: Marten Root

Ode Beethoven


Venray | Stichting Theehuisconcerten houdt op zondag 17 november het eerste concert dat in het teken staat van een uitgebreide ode aan Beethoven in het Theehuis van het Odapark aan de Merseloseweg 117 in Venray. Voorafgaande aan het concert wordt er een inleiding gehouden door Henk Guittart, artistiek leider van het Orlando Festival.

Bij gelegenheid van het 250e geboortejaar van Beethoven komt het Narratio Kwartet (foto) zowel dit seizoen als het volgende de strijkkwartetten van Beethoven vertolken. Alle zeventien strijkkwartetten van Beethoven staan op het programma: negen dit seizoen en acht in het seizoen 2020-2021. De strijkkwartetten worden uitgevoerd op negentiende-eeuwse instrumenten. Beethovens strijkkwartetten zijn geschreven in een periode waarin de kamermuziek verhuisde van de vaak vorstelijke salon naar de concertzaal en waarin de kamermuziekensembles langzaam maar zeker niet meer bestonden uit een mix van uitstekende amateurs en professionals, maar slechts uit beroepsmusici. Zo ontstonden de vroege kwartetten opus 18 nog in de lossere 18 negentiende-eeuwse geest. De strijkkwartetten van Beethoven kunnen als vernieuwend en grensverleggend beschouwd worden, afgezet tegen de toen heersende klassieke stijl en instrumentele mogelijkheden. Het Narratio Kwartet behoort wereldwijd tot het zeer selecte gezelschap van kwartetten die deze ervaring bij de toehoorder weet over te brengen.

Het concert begint om 15.30 uur. De inleiding begint om 14.45 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.theehuisconcerten.nl en indien nog beschikbaar vanaf 14.00 uur in het Theehuis.

Foto: persfoto.