Anne Knijnenburg.
Anne Knijnenburg. Foto: eigen foto

Over 'de moeder aller sporten' valt heel veel te vertellen

Atletiekcafé ATV Venray

Venray | In het kader van het eerste Atletiekcafé dat vrijdagavond plaatsvindt in het clubgebouw van ATV Venray aan de Sportlaan 1, werd vorige week gastspreker Johan van Lieshout al voorgesteld. Dit keer een introductie van de andere twee atleten die zijn uitgenodigd om Venray en omstreken verder wegwijs te maken in de atletieksport. Immers, over de veelzijdigheid van 'de moeder aller sporten' valt heel veel te vertellen.

B-Juniore en meerkampster Anne Knijnenburg timmert flink aan de weg en behoort tot de top van Nederland. In haar verhaal zal dan ook zeker naar voren komen hoeveel trainingsarbeid daarbij hoort. Jesper van der Wielen heeft voor hardlopend Nederland eigenlijk geen introductie nodig. De huidig Nederlands kampioen op de halve marathon vond binnen zijn drukke programma gelukkig toch tijd om in Venray te komen vertellen over het verloop van zijn carrière tot nu toe.

Midden in haar tentamenweek maakt Anne Knijnenburg graag even tijd vrij om het publiek warm te maken voor haar verhaal. Al vrij snel kwam de atlete erachter dat ze op verschillende onderdelen van de atletiek goed uit de verf kwam. Ze koos er dan ook voor om zichzelf breed te blijven ontwikkelen.

"Ik vind eigenlijk altijd alles leuk en de meerkamp biedt mij de mogelijkheid al deze leuke onderdelen te blijven beoefenen. De meerkamp biedt variatie en veelzijdigheid. Ook probeer ik doormiddel van de meerkamp mijn belastbaarheid op te krikken. Mijn ontwikkeling is veel breder dan die van atleten die zich specialiseren en ik hoop hier later voordeel uit te halen." In 2018 specialiseerde ze zich een jaar op de middellange afstand. "Soms moet je slechte keuzes maken om erachter te komen wat je nou daadwerkelijk wilt. Hoe goed ik ook was op de 800 en de 1500 meter, ik miste het plezier en de variatie. Daarom ben ik weer teruggegaan naar de meerkamp en vond ik al snel het plezier in de atletiek terug. Mijn prestaties op de meerkamp hebben nog zoveel meer te bieden en ik heb dan ook hoge verwachtingen voor mijn aankomende meerkampwedstrijden."

Voor wat betreft de trainingen is de meerkamp wel een vak apart. "Je moet zeven onderdelen goed kunnen beheersen en dus ook al die verschillende aspecten die hierbij komen kijken. Zo moet ik zowel kracht, explosiviteit als conditie trainen. Ik maak dan ook zo rond de twintig trainingsuren in de week. In één trainingsweek moeten alle onderdelen aan bod komen en daarbij komen nog krachttrainingen, sprinttrainingen en 800m trainingen. Een vrij intensieve week dus. Vrije tijd is er beperkt en afpreken met vrienden zit er vaak niet in. Dit alles moet ik ook goed combineren met mijn studie. Ik studeer dan ook in een topsportklas. Hier wordt rekening gehouden met mijn drukke trainingsweek en kan ik mij optimaal focussen op mijn sport."

Typ je bij Google de naam Jesper van der Wielen en ga je vervolgens naar Wikipedia, dan zie je dat deze 28-jarige atleet inmiddels een enorme lijst aan prestaties heeft neergezet. Verdeeld over baan-, wegatletiek en veldlopen loopt hij al vanaf 2007 in de prijzen en dat over afstanden die variëren van 1500 meter tot en met de halve marathon (21,1 kilometer).

Op die laatste afstand werd hij in maart van dit jaar tijdens de Venloop Nederlands kampioen met een nieuw persoonlijk record van 1.02.56. Daarmee ging de wens om nu eens onder de 1.03 te lopen eindelijk in vervulling.

Nadat hij ooit viel tijdens een jeugdloop, stapte hij als klein jongetje al snel over naar de 5 kilometer en liep hij mee bij de senioren. Toen hij vervolgens op zijn vijftiende voor het eerst en onverwacht de Zevenheuvelenloop uitliep, liet hij het voetballen schieten en koos hij gezien zijn talent, definitief voor het hardlopen. Die keuze heeft ertoe geleid dat hij intussen in een standaard trainingsweek zo'n 8 à 9 aan het rennen is en daarin tussen de 105 en 140 kilometer aflegt. Daarnaast is er dan nog een tweetal trainingen voor kracht en core stability. Toch kan hij al dit trainen nog prima combineren met zijn werk. "Ik heb nu eindelijk de balans te pakken. Naast mijn trainingen werk ik nu drie dagen in de week en dat is goed te doen. Ik ben ook een aantal jaren fulltime atleet geweest, maar dat strookt niet met mijn karakter."

In aanloop naar zijn betoog vrijdagavond heeft Jesper van der Wielen wel alvast een advies voor mensen die willen beginnen met hardlopen. "En dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het komt neer op 'Heb geduld en train niet te veel'. Je kunt echt veel beter minder kilometers maken en minder hard trainen dan trainen als een beest en geblesseerd raken. Dat levert op termijn veel meer op."
Meer informatie via de website www.atvvenray.nl.

Foto: Jesper van der Wielen.

Foto: Anne Knijnenburg.

Jesper van der Wielen.