Award Kipster


Oirlo | Duurzaam kippenbedrijf Kipster is donderdagavond uitgeroepen tot winnaar van de Sprout Challenger50 Award, de prijs voor de meest uitdagende onderneming van Nederland. Ondernemer Ruud Zanders laat volgens Sprout 'met zijn kippenfarms zien hoe eieren klimaatneutraal en diervriendelijker kunnen worden geproduceerd'.

Kipster stond samen met Impraise, Parkos en Dekbed Discounter in de finale. Kipster levert eieren op een klimaatneutrale manier, onder meer door kippen voedsel uit reststromen te geven. Supermarkt Lidl is klant bij Kipster.

Ruud Zanders wist de Challengerjury te overtuigen met het bedrijf achter de duurzame, klimaatneutrale eieren waarmee hij volgens Sprout 'de gevestigde orde uitdaagt als de Elon Musk van de agrarische sector'. Daarmee liet hij de andere drie finalisten achter zich.

"De manier waarop we voedsel produceren is echt aan verandering toe en met Kipster laat hij zien hoe het anders kan", aldus jury-voorzitter Philip Bueters van Sprout. "Daardoor daagt hij de hele wereld uit: niet alleen de pluimveesector, maar ook de overheid, de verwerkers van reststromen en uiteindelijk ook ons, als consument." De Kipster-directeur nam de prijs trots in ontvangst. "Iedere prijs en waardering blijft speciaal. Bijzonder is dat het iedere keer weer een andere categorie is. De jury ziet Kipster als een disrupter die bijdraagt aan een structurele wijziging c.q. verbetering van ons voedselsysteem. Toch bijzonder om te horen." Zanders sleepte tijdens de besloten pitchfinale van de Challenger50, die plaatsvond in de A'DAM Toren in Amsterdam, de hoofdprijs in de wacht.