Informatieavond over vliegveld


Merselo | Werkgroep Stop vliegbasis De Peel houdt op dinsdag 3 december om 20.00 uur een informatieavond in zaal Het Anker in Merselo over de mogelijke heropening van het militaire vliegveld in Vredepeel. Het ministerie van Defensie is procedures gestart om de slapende luchtmachtbasis in 2022 weer in gebruik te nemen.

Boudewijn Sterk, inwoner en ondernemer in Merselo, riep in juli 2019 de werkgroep stop vliegbasis De Peel in het leven met als doel het verzamelen en geven van informatie aan omwonenden van de vliegbasis met betrekking tot de mogelijke reactivering. Hiervoor is de website www.stopvliegbasisdepeel ingericht met het laatste nieuws, meningen, activiteiten, procedures etc. en de consequenties van de reactivering.

Sterk heeft contact met bewoners en dorps- en wijkraden uit de omliggende dorpen. Ook heeft hij naar eigen zeggen steun binnen de recreatieve sector, onder meer van Landgoed Nederheide (Milheeze), Landal de Vers (Overloon) en Golfclub De Stippelberg, en van milieubewegingen als natuur- en milieufederatie Noord-Brabant en Limburg, Stichting Natuur een Rust (Merselo), Werkgroep Behoud de Peel (Deurne) en het bedrijfsleven.

Tijdens de informatieavond wordt onder meer gesproken over de gevolgen voor de gezondheid, zoals toename van geluid, stikstof en fijnstof. Ook wordt ingegaan op het proces en tijdpad van de milieueffectrapportage en het luchthavenbesluit die de reactivering mogelijk moeten maken. Sterk wil tevens bespreken welke mogelijkheden er zijn om via de rechtsbijstandverzekering de heropening van het vliegveld aan te vechten. Advocaten van Achmea en Sumrin Advocaten uit Someren geven tijdens de bijeenkomst, die rond 22.00 uur eindigt, tekst en uitleg.