Naaste familie poseert voor aanvang van de uitvaartdienst bij de kist van de afgelopen vrijdag overleden Twan van Els (85).
Naaste familie poseert voor aanvang van de uitvaartdienst bij de kist van de afgelopen vrijdag overleden Twan van Els (85). Foto: Rikus ten Brucke

Hart voor cultuur, historie en muziek

Venray | Venray is vrijdag met het overlijden van Twan van Els (85) een markante inwoner verloren.

Twan van Els werd op 18 juli 1934 in Venray geboren. Hij was 42 jaar werkzaam in de psychiatrische inrichtingen Sint Servatius en Sint Anna. Aanvankelijk als verpleegkundige, later als organisatiekundige, projectmanager en de laatste jaren als algemeen manager van Sint Anna. Hij was tevens bestuurslid van Stichting Stadspark Venray, die zich inzet voor behoud van het monumentale Annapark, en schreef veel artikelen over de beide inrichtingen. Verder is hij medeauteur van het boek Honderd jaar psychiatrie in Venray en samensteller van een boekje Wandeling door het gesticht, een rondgang door de Anna-inrichting. Samen met de gebroeders Jos en Mart Faessen bracht hij over deze inrichting een film uit onder de titel Beelden van een monument van zorg. Ook schreef hij het boek Rutger Sycamber van Venray - een Venrayse zwerfmonnik en schrijver uit de 15e eeuw en verzorgde hij tientallen (dia-)lezingen en publicaties over de cultuurhistorie van Venray. In 1999 werd hij bovendien bestuurslid van het Lokaal Historisch Platform Venray. Twan van Els was een telg van een bekende Venrayse muzikantenfamilie en was 60 jaar lid van de Koninklijke Harmonie Euterpe van Venray, waarvan hij de geschiedenis te boek stelde. Hij deed ook uitgebreid archiefonderzoek naar de vroegste geschiedenis van de muziek in Venray, waarvan een publicatie in voorbereiding is. Hij was tevens de grondlegger en pionier van RooyNet, de website voor het Venrayse erfgoed. Veldeke Venray kende hem de Ald Venrodse Ierepries toe en Stichting 't Silveren Swaentje verleende hem de gelijknamige orde. Carnavalsvereniging De Piëlhaas wees hem de hoogste onderscheiding toe, de Bronzen Piëlhaas. In 1993 werd hij vanwege zijn vele verdiensten benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Als bestuurslid van Stichting Stadspark Venray zette hij zich in voor het behoud van het Venrayse erfgoed en vooral pleitte hij voor het behoud van het patrimonium Sint Anna. Vanwege zijn verdiensten voor de muziek werd hij benoemd tot erelid van de Koninklijke Harmonie Euterpe. Twan van Els ontving postuum een erespeld vanwege zijn 60-jarig lidmaatschap van de harmonie.

Twan Els was zestig jaar getrouwd met zijn grote liefde, Lien van de Beuken uit Oirlo. Onlangs vierden ze hun diamanten huwelijksfeest in familiekring. Samen kregen ze drie kinderen, acht kleinkinderen en twee achterkleinkinderen.

De uitvaart vond woensdag plaats in een bomvolle schouwburg. Op zijn rouwbrief staat de tekst die Twan van Els zelf schreef: 'Ik wil niet oud zijn, ik wil bezig zijn, een doel hebben: schrijven. Het leven is steeds minder toekomst, steeds meer verleden...'