Brief op poten van omwonenden door varkensstallen

VEULEN | Bewoners van zes huizen aan de Drabbelsweg en de Veulensewaterweg in Veulen hebben de acht fracties en de gemeentelijke commissie Wonen een brief op poten gestuurd in verband met plannen voor de bouw van twee varkensstallen aan de Drabbelsweg 4-4a. Ze zijn bang dat in sneltreinvaart over het bouwproject wordt besloten, waardoor omwonenden er de dupe van worden.

Door Henk Baltussen

Duidelijk mag zijn dat ze niet blij zijn met de voorgenomen nieuwbouw van stallen waar in totaal zesduizend vleesvarkens kunnen worden gehuisvest. Initiatiefnemer Michels uit Heide wil de procedure opstarten voor een bestemmingsplanwijziging om de bouw mogelijk te maken. Burgemeester en wethouders moeten daaraan hun goedkeuring verlenen. Ze willen via de commissie Wonen van de gemeenteraad horen of dat traject kan worden opgestart. Het college kan dat besluit in principe nemen zonder de raad te horen. Maar vanwege de gevoeligheid die tegenwoordig rond de intensieve veehouderij hangt, kiezen B en W voor genoemde weg. Voor omwonenden toch aanleiding in het geweer te komen. Ze zijn bang dat een te gehaast besluit 'onrecht doet aan initiatiefnemer en omwonenden'.
Mocht het punt toch 26 november aan bod komen dan is het volgens Marc Rongen, woordvoerder van de omwonenden, noodzakelijk dat commissie- en raadsleden het inmiddels lijvige dossier goed bestuderen. "In de bespreeknota voor 26 november staan om te beginnen enkele missers", aldus Rongen. "Het zou om 5.200 varkens gaan, het plan voorziet echter in 6000. Dat is het eerste in de bespreeknota dat niet waar is. Ook wordt gesteld dat er twee mediationtrajecten (gesprekken om omwonenden en initiatiefnemer nader tot elkaar te brengen, red.) waren. Het tweede is nooit gekomen. Waarom weten we nog steeds niet."
Lees verder op pagina 5