Woonhofje met drie tweekappers voor Smakt


SMAKT | Aannemer en projectontwikkelaar Rob Claassen uit Bakel wil in Smakt een woonhofje met zes huizen bouwen. Het hofje met vier starterswoningen en twee woningen voor senioren komt aan aan de Rector Cremersstraat. De tekeningen van het hofje werden maandag tijdens de dorpsraadvergadering in het Pelgrimshuis gepresenteerd.

Door Henk Baltussen

Na ampel overleg met gemeente en dorpsraad bleek een woonhofje de meest geschikte vorm om het braakliggende terrein aan de Rector Cremersstraat te bebouwen. De drie tweekappers worden in een u-vorm gesitueerd rondom een binnenpleintje, waar ook auto's kunnen worden geparkeerd. In totaal komen er twaalf parkeerplekken binnen de grenzen van het hofje. "Er is ook gekeken of het mogelijk was om huurwoningen daar te bouwen", legde Claassen maandagavond uit. "Ik wilde wel, maar het kon daar gewoon niet. Het zou betekenen dat daar te veel stenen zouden komen waar te weinig groen tegenover zou staan."
De tweekappers krijgen Franse daken, waarbij de eerste verdieping begint met een pannenrij. De huizen kunnen desgewenst ook als wind- en regendichte ruwbouw voor de koper worden opgeleverd.
De familie Etman, die het woonhofje als buren krijgt, heeft moeite met het plan. "Het blok staat te dicht op ons huis", maakte Herman Etman Claassen duidelijk. "De buren kijken bij ons in de tuin, de keuken en de slaapkamer. En omdat het zo dicht op elkaar staat, hoor je alles van elkaar. De privacy wordt kortom te veel aangetast." Daarbij vindt Etman dat wel erg veel groen in de buurt moet verdwijnen en het verkeer in de doodlopende straat zal naar zijn inschatting intensiever worden. Claassen zei begrip te hebben over de klachten. "Maar op dit moment kan ik er niet veel mee. Op die plek is niet veel anders mogelijk. Ik stel voor dat we hierover samen in gesprek gaan met de gemeente Venray." Daar kon Etman mee instemmen. Als hij andere omwonenden die problemen met hofje hebben wil meenemen, is dat volgens Claassen geen probleem.