Het Gouden Leeuwplein in Venray wordt flink vergroend.
Het Gouden Leeuwplein in Venray wordt flink vergroend. Foto: gemeente

Gouden Leeuw groener

Venray | Het Gouden Leeuwplein wordt fors groener. Dat blijkt uit de plannen die het college ermee heeft. Samen met bewoners en belanghebbenden zijn vier tekeningen uit de bus gerold. Uit die schetsen zijn verschillende elementen gekozen die het uiteindelijke ontwerp vormgeven. De pleinvergroening kost ruim een half miljoen euro. De gemeenteraad beslist er 17 december over.

Door onze redactie

De vergroening dient volgens B en W meerdere doelen. Het plein is een zogenaamd hitte-eiland. In het versteende gebied kan de temperatuur in de zomer vaak extra hoog oplopen. Zeker gevoelige groepen als ouderen kunnen daar erg veel last van hebben, zegt het college. Tevens willen B en W de biodiversiteit versterken. Wethouder Jan Loonen: "Meer bloemen en planten zorgen voor meer insecten en vogels in Venray."

Het plan is gebaseerd op de input van twee avonden voor bewoners en belanghebbenden die de gemeente organiseerde. Ook de opmerkingen die tijdens het eerste Sprekersplein werden gemaakt over verlichting en straatmeubilair, krijgen een plek in de plannen. Omwonenden van het plein zijn in grote lijnen tevreden met het uiteindelijke ontwerp, leert navraag.

Het schetsontwerp gaat uit van een plein met een open middendeel en groenvakkken aan de randen. De groene inrichting van de Keizershof wordt aan de randen van het plein doorgezet, waarbij de hagen en de bomen de structuur bepalen. Hierdoor wordt de opwarming van het plein tegengegaan en het weerkaatsen van geluid gedempt. In het middendeel van het plein blijft voldoende ruimte voor evenementen. De beplanting aan de randen van het plein is geselecteerd op het aantrekken van vogels. Daarmee wordt gekozen voor de zogenaamde plusvariant van het project. Onderdeel van die variant is een vogelstad.

Vogelstad als onderdeel pleinvergroening

De gekozen bomen en struiken en andere beplantingen moeten een aantrekkingskracht op vogels hebben. Nestkasten en vogelhuisjes worden daartoe verspreid over het plein opgehangen. Huismus, koolmees, pimpelmees, roodborstje, winterkoninkje, kauw en gierzwaluw moeten er zich thuis gaan voelen. 'Het geluid van tjilpende vogels gaat het Gouden Leeuwplein vullen in plaats van galmende stadsgeluiden', zo omschrijft Buro Poelmans Reesink Landschapsarchitectuur de Venrayse variant van vogelstad.

Ook onderdeel van de plusvariant is de plaatsing van een sculptuur van een 'gouden leeuw' en de aanplant van extra grote bomen.
Waar de gemeenteraad zich vooral druk over zou kunnen maken, zijn de kosten. Het totale project, inclusief de plusvariant, kost 519.491 euro. Dit bedrag is opgebouwd uit 433.691 euro voor het basismodel met het daarbij opgetelde bedrag van 85.800 euro voor de plusvariant. In de vorige week dinsdag aangenomen begroting is 230.000 euro opgenomen voor vergroening van het plein. Het restant van het totaalbedrag (289.491 euro) moet uit de reservepot komen. Het college gaf al eerder aan dat er rekening moet worden gehouden dat 200.000 euro uit de reserves moet komen. Daarmee is de raad al akkoord. Over de 89.491 euro (voor de plusvariant) moet de raad nog een besluit nemen.