Er worden ook zwijnen geschoten in de regio.
Er worden ook zwijnen geschoten in de regio. Foto: persfoto

Meer wilde zwijnen

Vredepeel/Merselo | De populatie wilde zwijnen groeit gestaag. Ook in de gemeente Venray worden steeds meer zwijnen gesignaleerd. In de maanden september en oktober zijn er volgens faunabeheereenheid (FBE) Limburg minimaal tien dieren geschoten in de gemeente Venray. Met name in Vredepeel en in natuurgebied De Ballonzuil ten noorden van Merselo worden steeds vaker wilde zwijnen gespot.

Door Willem Menting

In het Limburgse deel ten noorden van de A67 en ten westen van de Maas mogen wilde zwijnen zich niet vestigen. Dat komt door het grote aantal varkenshouders in het gebied. Wilde zwijnen kunnen de Afrikaanse varkenspest met zich meebrengen en dat kan funest zijn voor de varkensboeren. "Alle wilde zwijnen in dit gebied mogen geschoten worden", legt Alfred Melissen van faunabeheereenheid Limburg uit. "De dieren komen Limburg binnen vanuit Brabant. Het laatste halfjaar komen er steeds meer wilde zwijnen voor in de gemeente Venray. Voor een varkensboer is ieder wild zwijn er één te veel."

Ook kwam het in 2019 in de gemeente Venray al twee keer tot een aanrijding tussen een wild zwijn en een voertuig. Daarnaast komen er bij FBE Limburg meerdere schademeldingen binnen. "Niet alle schademeldingen van de aflopen tijd zijn verwerkt. Het kan ook zijn dat er schademeldingen van dassen tussen zitten. De meldingen hoeven dus niet allemaal van wilde zwijnen af te komen."

Volgens Melissen is een toename van wilde zwijnen niet gewenst in deze regio. Om de toename te beperken wordt er intensief samengewerkt met verschillende wildbeheereenheden (WBE) in het gebied. Daarnaast heeft de provincie Limburg 120.000 euro uitgetrokken om de opmars van de wilde zwijnen te stuiten. Met dat geld is onder meer de aankoop van zestig nachtkijkers deels bekostigd. Op die manier kunnen de jagers van de verschillende WBE's makkelijker op wilde zwijnen jagen. Vanuit FBE Limburg zijn inmiddels twee nachtkijkers extra beschikbaar gesteld.

Melissen legt uit dat het lastig is om de populatie van wilde zwijnen terug te dringen. De dieren laten zich immers niet stoppen door een hekwerk of andere afrastering. Daarnaast kunnen de wilde zwijnen zich ontzettend snel voortplanten. "In één jaar tijd kan een groep groeien van honderd naar vierhonderd dieren. Een biggetje dat in het voorjaar wordt geboren kan in het najaar al jongen krijgen."

In bijna alle regio's in de gemeente Venray komen wilde zwijnen al voor. 'Alleen in het WBE van Grubbenvorst tot en met Wanssum en van Swolgen tot en met Tienray tref je ze nog niet aan', zegt één van de jagers uit het gebied. 'In Geijsteren, dat hoort bij WBE Venray zijn bijvoorbeeld al wel zwijnen gezien en ook in Oostrum.'

Afbeelding