Zonnepanelen op landbouwgrond mag van Limburg

VENRAY | Provinciale Staten van Limburg verwierpen vrijdag een motie om zonneparken op landbouwgrond te verbieden. De indieners, PVV (6 zetels), Forum voor Democratie (6) en de VVD (5), kwamen twee stemmen tekort om de motie over de streep te trekken: 23-21.

Door Henk Baltussen

Evenals in Venray was het opvallend dat het CDA tegen de motie stemde. De christendemocraten lieten bij eerdere gelegenheden blijken geen voorstander te zijn om landbouwgronden in zonneparken om te toveren. Met een kleine aanpassing had de motie het wel gered. Dat werd duidelijk tijdens de stemronde, waarin de Partij voor de Dieren een stemverklaring aflegde. Was in de motie de zinsnede opgenomen dat ook op natuurgronden voor zonnepanelen geen plaats is, dan waren de twee stemmen in het ja-kamp terechtgekomen. Dan was het dubbeltje met een verschil van twee stemmen de andere kant op gevallen. Voor Werkgroep Smakt, die het dorp onder meer wil behoeden voor de komst van twee zonneparken, aanleiding om provinciaal PVV-fractieleider René Claassen te bewegen de motie, aangevuld met de natuurparagraaf, nog een keer in te dienen. En dit dan samen met de PvdD te doen.

Gedeputeerde Carla Brugman uit Blitterswijck adviseerde de Statenleden tegen de motie te stemmen. Ze werd op haar wenken bediend.
In de onlangs aangenomen Kode Venray, waarin de kaders staan aangegeven waar onder meer wel en geen zonneparken en windturbines in Venray mogen komen, zijn zonneweiden op landbouwgrond eveneens toegestaan. Een motie die dat tegen wilde gaan, haalde het in Venray eveneens niet. Ondanks dat ziet de werkgroep kansen om alsnog landbouwgronden in Venray van zonneparken te vrijwaren. Mocht een nieuw ingediende motie van de PVV en eventueel de PvdD het wel halen, dan moet volgens de werkgroep het gemeentebestuur wel degelijk rekening houden met 'omgevingsvisies van ander bestuursorganen.'

De stemverhouding bij de door de PVV, FVD en VVD ingediende motie Schaarse landbouwgronden niet gebruiken voor zonneparken was als volgt: voor stemden PVV (6 zetels), FVD (6), VVD (4), SP (4), tegen CDA (9), GroenLinks (4), PvdA (3), D66 (3), Lokaal Limburg (2) en Partij voor de Dieren (2).