'Meer jongeren bij Vastenactie'

VENRAY | In vergelijking met 2018 is de opbrengst van de jaarlijkse Vastenactie in Venray gedaald van 10.000 naar 8.070 euro. De daling van 20 procent verklaart Ger Elbers van MOV-Venray, het comité dat de Vastenactie organiseert, kortweg als 'way of life'. "We zijn daarom al langer bezig om jongeren erbij te betrekken", zegt Ger Elbers "Maar dat lukt niet. Ze zijn daar niet mee bezig."

Door Henk Baltussen

Dat weerhoudt Elbers en zijn collega's er niet van de Vastenactie voor 2020 al in de steigers te hebben staan. Maar de teruggang van de opbrengst baart ze desalniettemin zorgen. "De ontkerkelijking heeft er natuurlijk ook mee te maken", stelt Elbers. "De koppeling met de kerk wordt steeds meer losgelaten. De parochies betrekken we er nog wel bij. Bijvoorbeeld via de dorpsbladen."

De ruim achtduizend euro's komt ten goed aan twee projecten. Een deel gaat naar oorlogsweduwen in Sri Lanka voor de bouw van kippenhokken zodat meer vrouwen in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. Een ander deel is bestemd voor pater Frans van der Hoff wiens huis in Zuid-Mexico door een aardbeving is vernield. De uit De Rips afkomstige pater was indertijd betrokken bij de oprichting van het Max Havelaar-keurmerk en hij was mede-oprichter van de UCIRI, een coöperatie waarbij drieduizend koffieboeren zijn aangesloten.

Elbers en de MOV-groep starten meteen na carnaval met de volgende Vastenactie. "We gaan door met het ondersteunen van lokale projecten waar gewone mensen, vaak door de plaatselijke overheid in de steek gelaten, medemensen hulp bieden in hun nood", zegt Elbers.