Raad praat met Raayland

VENRAY | De gemeenteraad wil in gesprek met het Raayland College over het hoge schoolverzuim en de krimp waarmee de school te maken heeft. Ook zijn er zorgen over het imagoprobleem van de school. Dat werd duidelijk tijdens de voorbije algemene beschouwingen. Cisca Zweers, directeur van Raayland, neemt het aanbod graag aan.

Door Henk Baltussen

Het baart PvdA-fractieleider Henk Bisschops zorgen dat het aantal leerlingen op het Raayland College sinds 2012 met 28 procent is gedaald. "Dat komt niet alleen door demografische ontwikkelingen. Het Raayland geeft als oorzaak aan de hardnekkige negatieve beeldvorming die ouders hebben rondom de school en dat een steeds grotere groep ouders er minder moeite mee heeft een school buiten de gemeente te kiezen. Het Raayland maakt er zich hiermee veel te makkelijk vanaf. Er is onvoldoende zelfkritisch vermogen binnen de school hiermee om te gaan."

De neerwaartse spiraal waarin de school zit moet volgens Bisschops doorbroken worden. "Het zou heel apart zijn als het middelbare schoolonderwijs in Venray in gevaar zou komen." Bisschops vindt het een goede zaak als de gemeenteraad van het Raayland zelf hoort wat er aan de hand is.

De andere fracties steunen de oproep van Bisschops.
"Het schoolverzuim is een probleem", aldus Jac Derikx die onlangs met het CDA een werkbezoek aan het Raayland aflegde. "Ze merken regelmatig dat kinderen vaak ten onrechte ziek worden gemeld of wegblijven met instemming van de ouders. Daar is in alle geledingen van de school aandacht voor."

Wat het dalende aantal leerlingen betreft, zegt Derikx: "Het Raayland heeft een bepaalde doelgroep kinderen die andere ouders ervan weerhoudt hun kinderen naar Raayland te sturen." Dat dat allochtone kinderen zijn, is geen geheim, antwoordt Derikx op vragen van Martin Leenders (Samenwerking Venray). D66-fractieleider Daan Janssen en werkzaam op het Raayland, verwerpt de gedachte van Derikx dat het Raayland een zwarte school zou zijn. Bas Künen (VVD) adviseert ouders hun kinderen naar Raayland te sturen. "Mijn kinderen zitten er ook. Geweldige school. De school is belangrijk voor Venray."

Zweers is blij dat de raad met de school in gesprek wil. "We hebben als school en gemeente een gezamenlijke verantwoordelijkheid als het gaat om minder leerlingen. Er doen van allerlei verhalen de ronde. In het gesprek kunnen we precies uitleggen wat we hier doen."