Cindy Hendriks sorteert de eerste spullen die inmiddels zijn ingezameld.
Cindy Hendriks sorteert de eerste spullen die inmiddels zijn ingezameld. Foto: Henk Lammen

Speelgoed voor minima!

Venray | "Speelgoed, kleurboekjes, puzzels, spelletjes. Alles is welkom. Want ja, er zijn echt gezinnen die het financieel niet kunnen opbrengen om Sinterklaas te vieren met hun kindjes. Geen cadeautje, hoe klein ook, kunnen kopen." Cindy Hendriks (38) uit Venray is een actie opgestart om speelgoed in te zamelen voor minimagezinnen.

Door Henk Lammen

De Speelgoedbank in Venray is wellicht het aangewezen adres in Venray om kinderen tijdens de feestdagen (Sinterklaas) blij te maken met een surprise. Ook via Stichting Leergeld kunnen minima een aanvraag indienen. "Maar er zijn ook gezinnen die net buiten de boot vallen. Moeite hebben om het hoofd boven water te houden, maar niet kunnen aankloppen bij de instanties. Of zich gewoonweg schamen om te worden geholpen. Juist die mensen wil ik met deze actie een handje helpen." Zelf heeft ze het ook niet breed na een vervelende scheiding. Ze zit in de schuldhulpverlening en moet haar eigen boontjes doppen voor haar en drie opgroeiende kinderen: Levi (11), Yari (9) en Fay (7). De middelste, Yari, heeft de spierziekte HMSN. Juist hij stimuleerde zijn moeder om een actie te houden voor ouders en kinderen die het moeilijk hebben.

"Mooi toch", lacht ze. "Hij heeft weinig kracht, heeft veel pijn en is altijd moe. Toch voelt juist hij de problematiek van minima goed aan. Mensen die twee weken geen geld hebben om iets te kunnen kopen. Het is toch triest dat dit in Nederland kan." Hoe moeilijk ze het zelf ook heeft, het was voor haar geen beletsel zich in te zetten voor de medemens. Ze heeft het hart op de goede plaats. "Wat speelgoed betreft komen mijn kinderen niks tekort. Vandaar dat ik andere gezinnen blij wil maken. Veel spullen worden bijvoorbeeld via Marktplaats voor een prikkie weggedaan. Geef het een keer gratis weg, voor mensen die het niet zo breed hebben", doet ze een beroep op Venraynaren om haar actie te ondersteunen. "We staan niet stil bij het feit dat kinderen de dag na Sinterklaas niks kunnen laten zien in de schoolklas. Omdat ze geen cadeautjes hebben gekregen. Daar word je toch niet blij van."

'Prachtig om kinderen blij te maken'

De actie is inmiddels gestart en de eerste goederen zijn al binnen. "Ik krijg alleen maar positieve reacties. Mensen komen spontaan spullen brengen. En ik kom ze ook ophalen." Hendriks verzekert dat het speelgoed op de juiste plaats terechtkomt. Zes minimagezinnen worden in ieder geval al verblijd met cadeautjes. "En hopelijk nog meer. Ik verwacht de komende weken nog heel veel spullen in te kunnen zamelen. Dan is het prachtig om nog meer kinderen blij te kunnen maken met een surprise. Mensen kunnen zich ook bij mij opgeven om in aanmerking te komen voor Sinterklaaspakketten. Samen met vriendinnen ga ik tijdens een gezellig avondje alle cadeautjes inpakken. En zorgen dat ze op de juiste plaats van bestemming komen."

Cindy Hendriks maakt deel uit van de minimagroep Voor de minima. De subgroep (hulp)Sinterklaas van deze Facebookpagina ondersteunt haar actie. Ook op haar eigen Facebookaccount roept ze op om speelgoed te doneren. Mensen die haar willen helpen, kunnen zich via een persoonlijk bericht op Facebook bij haar melden.