In december staan de artiesten van Theater op Bezoek nog twee keer op het podium.
In december staan de artiesten van Theater op Bezoek nog twee keer op het podium. Foto: Rikus ten Brucke

'Een grote familie'

Venray | Nog twee keer schitteren de leden van Theater op Bezoek (TOB) op het podium van Hotel Asteria in Venray. Dan is het na twintig seizoenen definitief voorbij. Op de zaterdagen 14 en 21 december sluiten gastvrouw Lynn Steverink (74) en haar man en pianist Lex (81) een groot hoofdstuk in hun carrière af. "Eens moet je er een streep onder zetten."

Door Henk Lammen

Samen met haar man Lex werkte Lynn Steverink jarenlang als zangeres in producties op cruiseschepen. Na terugkomst in Venray begonnen ze voor zichzelf. "Ik gaf zanglessen in ons huiskamertje, maar wilde meer. Niet alleen maar op een podium staan en zingen." Lynn was midden 40 en koos ervoor om een eigen concept aan de man te brengen. De Lynn's Dinnershows zagen het levenslicht. "Ik vond een gewillig oor bij schouwburgdirecteur Peter de Neef. Een kelderruimte werd ingericht met spiegels, daar konden we repeteren. Naast zanglessen kwam er ook theater en dans bij. Die combinatie werd verpakt in de dinnershows. Een hapje eten in het restaurant van de schouwburg en tussen de bedrijven door zang, muziek en dans." De shows sloegen in als een bom en waren keer op keer uitverkocht. Na het vertrek van De Neef moest Lynn Steverink op zoek naar een nieuwe locatie. "Peter adviseerde me om de shows in hotels te gaan doen. Hij heeft me zelfs geïntroduceerd bij Asteria." Het Venrayse hotel zag brood in de formule en omarmde het gezelschap met liefde. Het concept werd onder de naam Theater op Bezoek verder doorontwikkeld. Zo gingen de artiesten ook een handje helpen in de bediening. "We creëerden zo echt een band met het publiek. Een persoonlijke, warme sfeer."

Twintig jaar TOB leverde tal van talenten op die in (nationale) producties hun weg vonden. "Vincent (van Tongeren, red.) kwam als een broekie van twaalf bij me binnen. Hij heeft net als vele andere leden van de groep zijn eigen, artistieke weg gevonden. Ja, daar ben ik wel trots op." Majorie Scholtz, een van de artiesten van het eerste uur, heeft nu haar eigen praktijk als zangdocent en vocal coach. In de final season van TOB is ze nog steeds present. Haar vertolking van Spente Estelle van Emma Shapplin is onlosmakelijk verbonden met de show. "Ja, dat is wel een beetje mijn handelsmerk geworden", lacht ze. "Voorafgaand aan de show komen mensen me vaak vragen: 'Zing je dat ene nummer weer?'" Ze kijkt met voldoening terug. "De kwaliteit van de productie stond altijd bovenaan. Het was bovendien leerzaam en professioneel. Vooral de afwisseling maakte het altijd leuk werken. Iedereen kon een eigen bijdrage leveren en er werd gekeken waar iemand zijn kwaliteiten lagen. Dans was niet mij ding, ik zou nooit een solo gaan dansen. Maar ook daarin heb ik me geleerd te ontwikkelen."

Myrna van Rens knikt instemmend. Ze runt nu haar eigen Danshuis Venray, maar is ook jarenlang een vertrouwd gezicht in het gezelschap artiesten. "Samen vertel je een verhaal aan het publiek. Lynn betrok me ook altijd bij dingen. Niet alleen met verschillende dansstijlen, maar ook een stukje choreografie. Het belangrijkste was om samen een productie neer te zetten. Bovendien was het altijd super gezellig. Een grote familie."

De artiesten van nu en weleer voelen TOB nog steeds als een warm bad. Grande dame Lynn glundert al is het einde in zicht. "Ik wilde als afsluiter nog een keer artiesten op het podium die ooit mee hebben gedaan. Vandaar dat het ook voor de vaste bezoekers een mooi weerzien is met jonge mensen die TOB hebben gemaakt wat het nu is. De reacties van gasten waren ook hartverwarmend. Ze vonden het spijtig dat we stoppen, maar zeiden altijd te hebben genoten."