Kerngroep eens met geen rondweg

BLITTERSWIJCK | Het besluit van het gemeentebestuur van Venray om geen rondweg in Blitterswijck aan te leggen kan de goedkeuring van de plaatselijke kerngroep (dorpsraad) verdragen. Dat zegt kerngroep-secretaris Henny Jenner, die er wel aan toevoegt dat enkele inwoners niet blij met de beslissing zullen zijn.

Door Henk Baltussen

Inwoners van Blitterswijck, vooral aanwonenden van de Oude Heerweg, trokken bij de gemeente aan de bel om de mogelijkheid van een rondweg te onderzoeken. De weg die dwars door de dorpskern leidt zucht onder de toenemende hinder van (vracht)verkeer. Omwonenden ervaren geluidsoverlast en het veiligheidsgevoel is er de laatste tijd niet beter op geworden. Uit onderzoek kwam naar voren dat de 1200 voertuigen die dagelijks over de Oude Heerweg rijden, onvoldoende zijn voor de aanleg van een rondweg die deels in een natuurgebied komt te liggen. 'Het is een te forse ingreep in de ecologische hoofdstructuur', is een van de conclusies van het onderzoek. Ook het aanpassen van de Oude Heerweg en in het verlengde daarvan ook de Ooijenseweg is de beste oplossing.
Jenner snap het besluit van de gemeente. "De Oude Heerweg wordt inderdaad steeds drukker en luidruchtiger. Ook de snelheden zijn soms veel te hoog. Maar een goede rondweg is niet mogelijk. Ik woon ook aan de Oude Heerweg, ervaar ook last, maar ben toch blij dat het zo wordt opgelost. De kerngroep komt niet echt met een standpunt. Bevraag je het dorp erover, dan zal 10 procent voor een rondweg zijn, de ander 90 procent woont niet aan de Oude Heerweg en zal het niets uitmaken. Over een jaar of twee nog maar eens de situatie bekijken."

Ook onderschrijft Jenner de conclusie uit het onderzoek dat het verkeer tussen Wanssum en Blitterswijck via een kortsluitweg kan worden geleid om de Blitterswijckseweg te ontlasten. Twee varianten, oostelijk en westelijk van de Driestraat, worden daartoe onderzocht.