Stan van Dijck speelt zijn duels bij VVV Venlo O23.
Stan van Dijck speelt zijn duels bij VVV Venlo O23. Foto: Van Dijck

Cruciaal seizoen Van Dijck

Venray | Stan van Dijck hoopt dit seizoen zijn eredivisiedebuut te maken bij VVV Venlo. De 19-jarige centrumverdediger zat al wel verschillende keren op de bank, maar kwam niet verder dan warmlopen. Wel komt hij wekelijks in actie als aanvoerder van het belofteteam van de Venlose club. "Ik train dagelijks mee met de selectie en het gaat steeds beter. Ik hoop dat ik dit seizoen mijn minuten al kan maken in de eredivisie", zegt Van Dijck hoopvol.

Door Willem Menting

Het zijn roerige tijden in Venlo voor de 1,95 meter lange verdediger. Afgelopen maandag werd trainer Robert Maaskant ontslagen bij de eredivisionist. Maaskant wordt voorlopig vervangen door assistent-trainer Mark Luijpers. Ook Van Dijck merkt dat het moeilijke maanden zijn bij de club. "We hebben diverse gesprekken gevoerd en de sfeer is wel eens beter geweest. Zeker de laatste weken wordt er weinig gelachen. We moeten weer wedstrijden gaan winnen, dan wordt de sfeer vanzelf beter."

Van Dijck richt zich bij VVV op een plek in het hart van de verdediging. Nils Röseler, Christian Kum, Steffen Schäfer en Damian van Bruggen zijn zijn concurrenten. Het talent merkt dat hij de laatste maanden beter wordt. "De laatste tijd ben ik vooral mentaal sterker geworden. Ook moet ik slimmer worden in de duels. Ik moet mijn armen meer gebruiken. Wel op een slimme manier natuurlijk. Ook fysiek word ik steeds sterker. Ik ben wel klaar om te debuteren in de competitie." Van Dijck heeft bij VVV nog een amateurcontract tot het einde van het lopende seizoen. Wat er daarna gaat gebeuren, durft hij nog niet te voorspellen. Dit jaar moet hij immers ook zijn school nog afronden. "Ik doe de opleiding marketing en communicatie op de Young Talent Academy in Nijmegen. Als ik mijn diploma heb, wil ik me één seizoen volledig op voetbal richten. Ik heb het leven als topsporter altijd gecombineerd met een studie. Ik heb bijvoorbeeld ook nog geen zaakwaarnemer. Ik ben wel verschillende keren benaderd, dus ik moet daar nog goed over nadenken. Als ik geen kans krijg bij VVV moet ik wellicht verder kijken. Op mijn leeftijd is het belangrijk om veel wedstrijden te spelen."

Van Dijck stond dit seizoen op het punt om zijn debuut te maken voor VVV Venlo in de eredivisie. Tijdens het uitduel met Sparta in Rotterdam zou de verdediger als pinchhitter binnen de lijnen komen. "Dat hoorde ik pas na de wedstrijd. We stonden met 2-1 achter, maar op het moment dat ze mij wilden roepen, scoorde Sparta de 3-1. Toen ik dat later hoorde, baalde ik flink. Aan de andere kant gaf het wel vertrouwen voor de rest van het seizoen." Tijdens de eerste duels reisde Van Dijck nog wel mee met de A-selectie. De laatste weken zit hij vooral op de tribune. "Je wilt het team graag helpen, maar daar is het helaas nog niet van gekomen. Ook als aanvoerder van de beloftes kan ik nog veel leren. Ik ben van nature wel een leiderstype en stuur graag mijn medespelers aan. Dat probeer ik zo goed mogelijk te doen."

Na afloop van iedere wedstrijd is een ding hetzelfde: het kritische commentaar van opa Toon Poels. "Hij is mijn grootste fan. Het is altijd bijzonder als hij langs de kant staat. Na de wedstrijd krijg ik wel altijd te horen wat er niet goed ging. Ik krijg natuurlijk ook complimenten als het wel goed gaat. Het is fijn om zijn steun te krijgen."