Plannen zonnepark Wüsterveld bij A73

CASTENRAY | Ontwikkelaar LC Energy heeft plannen voor een zonnepark op Wüsterveld. De locatie van 9 hectare waarop de zonnepanelen moeten komen, ligt op zo'n halve kilometer afstand van de kern van Castenray, vlak bij de snelweg A73. Dorpsraadvoorzitter Bert Arts is vorige week op de hoogte gesteld over de plannen.

Door Henk Baltussen

"De dorpsraad neemt hierover verder geen standpunt in", liet Arts vorige week weten tijdens de bijeenkomst van de dorpsraad. "Ik ben voorstander om eerst de daken vol te leggen. Maar dat is persoonlijk. De grond waar de panelen op komen is van een aspergeteler uit het dorp. Hij mag als ondernemer natuurlijk alles uit zijn gronden halen. Het is niet aan de dorpsraad daar een stem in te hebben. Ontwikkelaar en ook de ondernemer willen jaarlijks een bepaald bedrag in het dorp steken als compensatie. Onduidelijk is nog hoe dat zou kunnen. Het zit nog allemaal in de beginfase." Desalniettemin opperde de dorpsraad al voorzichtig voor de oprichting van een soort dorpsfonds.

Bram van der Beek begeleidt namens LC Energy, dat in Wageningen kantoor houdt, het project in Castenray. "De plannen passen binnen de visie Kode Venray die onlangs is aangenomen." In die visie heeft de gemeenteraad kaders vastgesteld waaraan plannen als zonneparken en windturbines worden getoetst. "Een klein deel van het zonnepark valt binnen de 500 meter, de afstand die volgens de visie tussen park en dorp moet liggen", zegt Van der Beek. "Of dat deel dan moet afvallen, weten we nog niet." In Kode Venray is opgenomen dat die afstand korter mag zijn, mits het dorp daarmee instemt. Van der Beek: "Het is natuurlijk wel zo, dat hoe kleiner het park wordt, hoe minder de voordelen voor het dorp worden. Overigens kunnen we de daken in Castenray ook meenemen. Daar kunnen we een actie van maken. Het eerste voordeel heeft het dorp dan al te pakken." Vergeleken met de plannen in Smakt en Leunen (elk zo'n 25 hectare, red.) is het zonnepark Wüsterveld, dat daarbij veel verder van het verdeelstation op Keizersveld in Venray verwijderd ligt, relatief klein. "Het plan is rendabel", zegt Van der Beek. "Maar het had niet veel verder van het verdeelstation af moeten liggen. Naar dat station komt een stroomkabel te liggen."
Begin dit jaar vraagt LC Energy de vergunning aan voor zonnepark Wüsterveld. Maar eerst houdt Van der Beek nog een presentatie voor het dorp. "De inwoners moeten natuurlijk op voorhand op de hoogte zijn."

Woensdag 27 november houdt LC Energy in dorpshuis De Wis in Castenray tussen 19.00 uur en 21.00 uur een inloopavond.