Afbeelding
Foto: Eigen foto

Kalender Veldeke Down Under

Venray | Veldeke Venray heeft onlangs in eigen beheer een scheurkalender 2020 samengesteld en uitgebracht. In de kalender staan spreekwoorden en gezegdes in het Venrayse dialect. Op deze wijze wil Veldeke Venray de streektaal bevorderen en stimuleren.

Tijdens hun vakantie brachten de Veldeke-leden May en Hans Volleberg een bezoek aan oud-Venraynaar Harrie Vollebergh en zijn vrouw Miep in Mount Waverly, gelegen ten oosten van Melbourne. Als amateurgenealogen hebben zij contact met veel naamgenoten en velen van hen hebben zij reeds eerder bezocht.

Harrie Vollebergh is een Vollebergh van de Bontekoestraat. Hij werd geboren op 28 augustus 1927. In 1954 trouwde hij met Miep van Eijk, dochter van Joseph van Eijk en Frederika Reeskens. Joseph was lid van de marechaussee en later van de rijkspolitie.Het gezin woonde in een woning van de marechausseekazerne aan de Langstraat. Harry en Miep vertrokken kort na hun huwelijk naar Australiƫ. Daar werkte Harrie als accountant en Miep deed naast haar huishoudelijke werkzaamheden ook sociaal werk.

Zij kregen twee dochters en een zoon. Inmiddels hebben zij klein- en zelfs achterkleinkinderen. Dit jaar vierden ze hun briljanten huwelijksfeest. Uit eerdere contacten met Harrie was gebleken dat het Venrays dialect hem na aan het hart ligt en dat hij het met heel veel plezier spreekt. Lange tijd heeft hij zelfs zijn vrouw Miep 'lesgegeven' in het Venrays. May gaf Harrie een exemplaar van de nieuwe Veldeke scheurkalender en hij was hier bijzonder blij mee. Hij vond het geweldig om niet alleen Venrays te kunnen praten, maar nu ook het dialect te kunnen lezen. Harrie was vol lof over de doelstellingen en activiteiten van Veldeke. Harrie spreekt het oud-Venrays alsof hij nooit anders gedaan heeft. De scheurkalender is wellicht een leuk cadeau voor Sinterklaas, Kerstmis of een andere gelegenheid. De kalender is te koop voor 14,95 euro bij Roojboek, VVV-Venray en de Plus-supermarkt Guido van Dijck.

Foto: Harrie Vollebergh neemt de Venrayse scheurkalender in ontvangst.