'Van chocolade krijg je puistjes!'

Venlo | Door veel gamen krijg je slechte ogen, een vitaminepil slikken is net zo gezond als fruit eten en de meeste jongeren bewegen echt wel genoeg. Of toch niet…? Tijdens het komende VieCuri Matinee op zondag 24 november onderzoekt VieCuri allerlei feiten en fabels die te maken hebben met de leefstijl van jongeren.

In dit digitale tijdperk kan het niet anders dan dat we bij een pijntje of verdacht plekje als eerste Google raadplegen. Dat merkt ook Jolanda Verstraten, huisarts in Beringe. "Op zich is het niet erg dat veel mensen eerst op internet kijken." Zij merkt dat er veel feiten, maar ook veel fabels op internet te vinden zijn rondom een gezonde leefstijl. "Gevolg daarvan kan zijn dat mensen onnodig supplementen slikken of onterecht onderzoeken of behandelingen ondergaan. Dat willen we natuurlijk voorkomen!"

Volgens de huisarts zijn er drie thema's op het gebied van de leefstijl van de jeugd waar veel fabeltjes over bestaan. "Voeding bijvoorbeeld, ook in het kader van diëten en allergieën. Dat je heel dik wordt van vet, of juist van alleen maar koolhydraten eten. Dat brood eten ongezond is. Dat je van chocolade puistjes krijgt en dat vitamine C slikken zorgt voor een betere weerstand. Het internet staat er vol mee, zo kan ik nog wel even doorgaan!"

Ook rondom vaccinaties bestaan veel misverstanden, vertelt Verstraten. "Zo bestaan er fabels dat je van de HPV-vaccinatie tegen baarmoederhalskanker chronische vermoeidheid zou krijgen. Of dat deze vaccinatie voor jongens niet nodig is, terwijl vanaf 2021 ook jongens de HPV-vaccinatie aangeboden krijgen. Het vaccin beschermt hen tegen penis-, anus-, mond-, en keelkanker." Tot slot zijn er volgens de huisarts veel onduidelijkheden rondom het thema houding en beweging van jongeren. "De app-duim, tabletnek en gameboy-rug hoor ik hier vaak voorbij komen. Ook vragen veel mensen zich af of hun tiener oogproblemen kan krijgen door het spelen van veel games."

Tijdens het VieCuri Matinee passeren al dit soort fabels en feiten de revue. Natuurlijk kunnen bezoekers ook vooral veel zelf doen tijdens interactieve workshops rondom thema's als het puberbrein, nepmedicijngebruik en beweging. Met spellen en informatieve stands worden jongeren zowel fysiek als mentaal uitgedaagd. Wist je dat ons brein wordt geactiveerd door beweging? Fysiotherapeut en bewegingswetenschapper bij VieCuri, Ruud Franssen: "Bewegen heeft zeker invloed op je leerprestaties, want door te bewegen komt er meer zuurstof in je hersenen en kun je beter nadenken."

Van 14.00 tot 17.00 uur zijn er tijdens het Matinee interactieve workshops, heerlijke proeverijtjes en tal van informatiestands. Kinderkoor High Five – bekend van Holland's Got Talent – treedt op en je kunt meedoen aan het 'Waar of niet waar?' spel. VieCuri Matinee begint op zondag 24 november om 14.00 uur in restaurant ThuiZ en duurt tot 17.00 uur. Iedereen is welkom, wel geldt 'vol=vol'. Aanmelden is mogelijk via de website www.viecuri.nl/matinee. Hier is ook meer informatie te vinden, net zoals op www.facebook.com/VieCuri en www.instagram.com/viecuri/.

Tijdens het Matinee wil VieCuri inwoners uit de regio laten zien wat het ziekenhuis naast medische zorg nog meer te bieden heeft. Op een interactieve en laagdrempelige manier deelt het ziekenhuis kennis over thema's als gezondheid, wetenschap, zorg en andere interessante onderwerpen.