Afbeelding
Foto: Persfoto

Nominatie film Ruud Lenssen

Horst | De documentaire Wei, waarin filmmaker Ruud Lenssen (Horst) het dementie- en mantelzorgtraject van zijn ouders heeft vastgelegd, is geselecteerd voor het prestigieuze IDFA-filmfestival in Amsterdam.

Daar maakt het kans op de publieksprijs en de prijs voor Beste Nederlandse documentaire. "De selectie voor het IDFA is echt een grote droom die uitkomt. Wat het filmfestival van Cannes betekent voor speelfilm, zoiets is het IDFA voor documentairemakers. Geweldig dat onze film nu zo'n podium krijgt", aldus Ruud Lenssen.

De rode draad in de documentaire Wei is het paradijsje dat vader Jac heeft gecreëerd: een hectare natuurgrond met paarden, kippen en moestuin, gelegen in Blitterswijck. De wei is zijn levenswerk en Jac is vastberaden ervoor te blijven zorgen. Juist nu bij hem dementie is geconstateerd. De natuur en zijn dieren geven Jac troost en houvast in een steeds verwarrender bestaan. Moeder Ria ziet Jac zijn achteruitgang met lede ogen aan. De zorgen voor haar man worden groter en ze moet steeds meer van haar eigen leven opgeven. Haar gevoelens van liefde en zorgzaamheid slaan regelmatig om in frustratie en eenzaamheid. Desondanks wil ze Jac thuis verzorgen, zo lang het kan. Maar terwijl Jac probeert vast te houden aan zijn paradijs komt een onvermijdelijk afscheid dichterbij.

Lenssen: "Met de film wil ik graag de heersende taboes rondom dementie en mantelzorg bespreekbaar maken. De film maakt namelijk de worsteling van beide kanten zichtbaar: de angst en onzekerheid van mijn vader; het niet kunnen vragen om hulp en de vereenzaming van mijn moeder; tot uiteindelijk de onmogelijke maar noodgedwongen beslissing om afstand te nemen van je levenspartner. 'Wei' is niet alleen een film over dementie en mantelzorg, maar tevens een liefdevol verhaal over de vergankelijkheid van het leven. Een ode aan mijn ouders en aan ouders in het algemeen."

Het IDFA vindt plaats van 20 november tot 1 december aanstaande. Wei zal hier onder de internationale titel Lost in Memories in première gaan op maandagavond 25 november. De ticketverkoop start op 7 november om 09:00 uur. Medio januari zal de film ook te zien zijn bij Luxor-bioscoop Venray. Kijk voor meer info over de film op: www.weidefilm.nl