Afbeelding
Foto:

VVD is het zat en gooit als enige de kont tegen de krib

VENRAY | De VVD vormde vorige week dinsdag een opmerkelijke dissonant in het jaarlijkse begrotingsfeestje van het gemeentebestuur. Na urenlang debatteren over een keur aan Venrayse zaken, is het zo'n beetje gebruikelijk dat de fracties de rijen sluiten als het op stemmen aankomt. Unaniem gaan ze meestal akkoord met plannen die burgemeester en wethouders voor het jaar daarop hebben. Het liep dinsdag anders. Als enige partij stemden de liberalen tegen de programmabegroting van 2020.

En gek genoeg begreep iedereen wel het recalcitrante gedrag van de VVD, die vorig jaar nog over haar hart streek en netjes in het gelid voor de begroting van dit jaar stemde. De meeste fracties herkenden de grieven van de VVD. Ook zij vinden de manier waarop de plannen en de cijfers op papier worden gezet vaak een ver-van-hun-bed-show.

VVD Venray stemde als enige fractie tegen de begroting

Samenwerking Venray liet weten daar al jaren tegenaan te lopen. Maar toch lieten ze de VVD als enige tegenspartelen. Waarom? Om het feestje maar niet te bederven, om de bitterballen na afloop niet nog bitterder te laten smaken, omdat burgemeester en wethouders het ongetwijfeld goed bedoelen, omdat er toch een beetje vertrouwen moet zijn, omdat tegen de begroting stemmen simpelweg ongepast is? Dat bleek ook wel uit de reactie van Richard de la Roy, die gaandeweg het betoog van VVD-fractieleider Harrie van Oosterhout zich wat verbaasd en bezorgd afvroeg: "Betekent dat de VVD nu ook tegen de begroting gaat stemmen?"

De zorgen van De la Roy zijn overigens niet geheel onterecht. Mocht een meerderheid tegen de begroting stemmen, dan moet er niet alleen een nieuwe begroting komen, het zal tevens worden uitgelegd als een motie van wantrouwen tegen het college. Daarbij zal direct de provincie zich melden om helderheid erover te krijgen.
Op dat circus zit niemand te wachten. Netjes in de pas lopen is dus het beste. Of dat ook het beste voor de inwoners is, waagt Van Oosterhout hardop te betwijfelen.
Was hij vorige jaar nog verwonderd over begroting, wat hij nu weer was, dinsdag bekroop hem ook een ongemakkelijk gevoel. "In abstracte taal beschrijft het college een soort Utopia tussen Peel en Maas. Daar kan niemand op tegen zijn. Maar plannen en doelstellingen worden onvoldoende concreet gemaakt, ze zijn niet meet- en toetsbaar. Venray is een schip zonder functionerend kompas." Tevens vindt Van Oosterhout de teksten vaak onleesbaar. Antwoorden op vragen over de begroting maken de zaak volgens de VVD'er niet zelden alleen maar schimmiger. "Er wordt om de hete brij heen gedraaid. Is het college ermee eens dat een begroting uit fatsoenlijk leesbare teksten moet bestaan? Waarom slagen B en W er dan niet in?"

'Er wordt in de begroting om de hete brij heengedraaid'

Van Oosterhout vroeg zich af of de VVD de enige is die er last van heeft. "Misschien is er wat anders aan de hand en zijn de andere fracties de verwondering al voorbij? Hebben ze ermee leren leven. We zouden over de besteding van 127 miljoen euro moeten praten. Het gaat vaak alleen maar over randzaken. Er gaat bijvoorbeeld 62 miljoen naar het sociaal domein, de helft van het totale bedrag. In de begroting wordt daar slechts tweeënhalve pagina aan besteed. En dan zijn het herhalingen van teksten waar je vaak niets uit op kunt maken." Toch had de cynische Van Oosterhout nog wat 'begrijpelijke regels' gelezen: 'Onderzoek naar de mogelijkheden om te komen tot een integrale verordening van het sociale domein'. Wat de inwoners hiermee moeten, kon Van Oosterhout ook niet aangeven. "Nergens valt op te maken hoe Venray er in het sociaal domein voor staat", concludeerde Van Oosterhout mismoedig. Hoe nu verder? "Is dit erg? Moeten we B en W maar gewoon vertrouwen? Het is erg. Wij weten cijfermatig en inhoudelijk niet hoe Venray ervoor staat. De gemeenteraad kan zijn controlerende taak niet uitvoeren. Dat moeten we niet willen." Van Oosterhout en college-raadslid Bas Künen restten niets anders dan tegenstemmen.
Wel openden ook de andere fracties de ogen. Dat gebeurde te langzaam om de VVD te volgen tijdens de stemronde.

Geweeklaag Van Oosterhout zet toch zoden aan de dijk

Wel werd raadsbreed afgesproken dat werk wordt gemaakt van het geweeklaag van de VVD. Dat gebeurt via de auditcommissie, het controlerend orgaan van de organisatie. De motie die de VVD had klaarliggen, ging vervolgens de prullenbak in. De fractie vertrouwt erop dat het goed gaat komen. Wat die motie betreft, toch een puntje van kritiek. 'Om dit te bereiken waar mogelijk gebruik te maken van prestatie-indicatoren (output, outcome en impact) gekoppeld aan streefwaarden, trends en benchmarks', luidt een zin in die motie. Foei, Harrie. Hier kunnen de inwoners geen chocola van maken.
Maar goed, we zien het door de vingers. Hulde dat je het bijna verplicht binnen de lijntjes kleuren, niet kon en wilde waarmaken.