Wouter Schambergen met collega's Lizet Boumen (links) en Nadira Al Houari.
Wouter Schambergen met collega's Lizet Boumen (links) en Nadira Al Houari. Foto: Kiki Jaspers

Integreren bij Horizon

Venray | Horizon taal & integratie uit Venray ondersteunt statushouders met hun integratie in Nederland en het leren van de taal. Doel is om de nieuwe Nederlanders mee te laten doen in de samenleving. "Het is ontzettend dankbaar werk. We proberen een mooi toekomstperspectief te creëren voor de mensen die wij begeleiden", vertelt Wouter Schambergen van Horizon enthousiast. Horizon taal & integratie is gevestigd aan de Westsingel 5C in Venray en is een initiatief van Kusters scholing & training, een organisatie die in Venray al sinds 2000 actief is op het gebied van inburgering en Nederlandse taal.

Door Willem Menting

De deelnemers die Schambergen samen met zijn collega's Lizet Boumen en Nadira Al Houari op weg helpt hebben meestal een niet-westerse achtergrond. Momenteel komen de meeste mensen uit Syrië, maar er zijn ook deelnemers uit onder meer Eritrea, Irak en Iran. Als alles volgens plan verloopt, dan is het de bedoeling dat de deelnemers na afronding van dit traject aan het werk gaan of een opleiding gaan volgen. "Als dat lukt, dan begeleiden wij ze nog negen maanden tot een jaar in hun volgende stap. In alle gevallen wordt er een persoonlijk en realistisch toekomstperspectief geschetst door middel van een persoonlijk plan dat aansluit bij de wensen van de deelnemer enerzijds en de mogelijkheden in Nederland anderzijds. Het plan wordt op een praktische manier getoetst, onder andere door middel van open dagen bij roc's en bedrijfsbezoeken. Het plan is dynamisch en wordt regelmatig bijgesteld."

'In alle gevallen wordt een realistisch toekomstperspectief geschetst'

Als nieuwe deelnemers binnenkomen, krijgen zij een vol programma, waarin de Nederlandse taal centraal staat. "Naast de taallessen gaan we bijvoorbeeld naar de sportschool en we nemen deel aan proeflessen bij verschillende sportverenigingen. Het is belangrijk voor onze mensen dat ze deelnemen aan de maatschappij. Zo integreren ze makkelijker. We gaan bijvoorbeeld ook wekelijks naar het taalcafé in de bibliotheek van Venray." Dat is in het begin best lastig, want veel statushouders spreken geen Engels. "Na een paar bijeenkomsten zie je het vertrouwen groeien en komen de gesprekken op gang."

Na een intensieve eerste periode worden de deelnemers vrij snel voor de leeuwen gegooid. Het is de bedoeling dat ze snel starten met een baan van 16 tot 24 uur naast hun inburgering. Hier brengen zij de taal in de praktijk en doen ze ervaring op bij een Nederlands bedrijf. Dat de cursisten al snel meedoen in de maatschappij, legt Schambergen uit aan de hand van een aantal voorbeelden. "We begeleiden nu iemand die sinds deze week bij Leunen is gaan voetballen en Ahmad heeft vanuit ons werk gevonden bij Gastrobar Tof. We richten ons ook op lokale bedrijven, want daar zijn de kansen op een duurzame arbeidsrelatie het grootst. We ondersteunen onze deelnemers en hun werkgever ook bij het arbeidsproces. Zo gaat Nadira mee op de eerste werkdag om alle regels en procedures in eigen taal uit te leggen, zodat er minder kans op miscommunicatie is. Achter de schermen leggen we zaken als arbeidsvoorwaarden, verzuimprocedure en rooster op een begrijpelijke manier uit." Schambergen en Al Houari zijn natuurlijk ook telefonisch bereikbaar voor de werkgever.

In de beginfase van hun traject bij Horizon krijgen de deelnemers uitleg over de Nederlandse (werk)cultuur in het Nederlands en Arabisch. Deze ingewikkelde gesprekken in het Nederlands voeren is in deze fase nog niet mogelijk. Dat vereist een te hoog taalniveau. Dat maakt het niet minder belangrijk om hiervan al in een vroeg stadium goed op de hoogte te zijn. "Het wil overigens niet zeggen dat we niet stimuleren dat zij zoveel mogelijk gesprekken zelf voeren, want normale gesprekken voeren in het Nederlands is vaak geen probleem en het is tevens ontwikkeling van de taalvaardigheid."

Schambergen, Al Houari en Boumen halen ontzettend veel inspiratie uit het werk dat zij doen. "Het is bijzonder om te zien dat onze deelnemers binnen een paar maanden zulke mooie stappen vooruit maken. Zij komen bij ons binnen terwijl ze nog geen woord Nederlands spreken en als je hun ontwikkeling na een paar maanden ziet, dan kun je daar alleen maar trots op zijn. Onze deelnemers zijn allemaal vastberaden om te slagen. Het merendeel woont gewoon in Venray en wil hier ook voor langere tijd blijven wonen."