'Gemeenteraad had vooraf info moeten krijgen'

HEIDE | Wethouder Martijn van der Putten en gemeentelijk duurzaamheidscoƶrdinator Geert Claessens werden maandagavond tijdens het dorpsradenoverleg de maat door een verbolgen Reinhold Oehmen van dorpsraad Smakt-Holthees. Oehmen vond dat essentiƫle informatie uit een onderzoek voor de gemeenteraad was achtergehouden.

Door Henk Baltussen

Oehmen doelde op een onderzoek in de dorpen, uitgevoerd door Claessens. Met het oog op onder meer de plaatsing van zonnepanelen in groter of kleiner verband, peilde Claessens in de afgelopen maanden de stemming hierover in de dorpen. Hij wilde via de dorpsraden onder meer weten hoe en wanneer dorpen over plannen moeten worden ingelicht, waar geen zonnepanelen mogen komen en waar wel.

Resultaten onderzoek in dorpen na besluit op tafel

Maandagavond kregen de verzamelde dorpsraden de resultaten te zien. Minder dan een week na de raadsvergadering waarin de kaders van de energietransitie werden vastgesteld in de KODE Venray. Tijdens die vergadering werd het collegevoorstel middels amendementen door de fracties op enkele punten aangepast. Een aanpassing van Samenwerking Venray en ProVenray om landbouwgronden uit te sluiten van zonnepanelen. haalde het niet.

Uit het onderzoek van Claessens blijkt dat de dorpen zonneparken op landbouwgrond niet zien zitten. Die informatie ontbeerde de gemeenteraad vorige week. Die informatie had de raad vooraf moeten krijgen, betoogde Oehmen.

Dorpen willen betere communicatie en inzicht in cijfers

"De resultaten krijgen we nu het allemaal beslist is. Misschien was de uitkomst toch anders geworden."

Andere uitkomsten van het onderzoek zijn dat zonneparken die bij een dorp worden aangelegd, ook iets moeten opleveren voor het betreffende dorp. Tevens is een gemeenschappelijke conclusie van de dorpen om het vol leggen van daken met zonnepanelen verplicht te stellen. Ook verlangen enkele dorpen meer en een betere communicatie, inzicht in cijfers, de burgers moeten mee worden genomen in het proces en ze willen serieus worden genomen. Van der Putten gaf aan 'wel degelijk met de uitkomsten rekening te hebben gehouden'. "De gemeenteraad nam uiteindelijk het finale besluit."