Wielerkoers op pijnbank

VENRAY | Een ton uittrekken voor de BinckBank Tour, een wielerevenement in Venray dat nooit is geƫvalueerd, waar de gemeenteraad geen besluit over heeft kunnen nemen en waar nog vraagtekens omheen cirkelen. Dat werd de raad dinsdagavond tijdens de algemene beschouwingen te gortig. Na tekst en uitleg van wethouder Anne Thielen lijkt Venray volgend jaar toch voor de vierde keer deel uit te maken van de UCI World Tour-koers.

Door Henk Baltussen

Stichting Wielerpromotie Venray gaat daarvoor binnenkort de onderhandelingen aan met Golazo, de organisator van de World Tour-wedstrijd, dat drie jaar op rij in Venray de tenten opsloeg. Die gesprekken konden pas worden gepland als de gemeenteraad akkoord zou gaan met de bijdrage van 49.000 uur. Zonder steun van de gemeente kan wielerpromotie dat evenement niet organiseren, liet Thielen de raad dinsdagavond weten. Die steun kreeg Thielen.

Maar niet zomaar. Of eenzelfde bedrag voor 2021 wordt uitgetrokken (staat al wel voor 2021 op de begroting), is nog ongewis. Het is mogelijk dat de BinckBank Tour de WT-status (de hoogste die er is en garant staat voor toprenners, red.) kwijtraakt. In dat geval is de BinckBank Tour een stuk minder aantrekkelijk voor Venray. Tevens mist de gemeenteraad een degelijke evaluatie van drie jaar BinckBank Tour in Venray. Het stak Henk Bisschops (PvdA) dat Thielen niet eerder met een voorstel naar de raad is gekomen. "In de voorjaarsnota stond het al. Waarom dan niet eerder met een voorstel naar de raad gekomen om geld beschikbaar te stellen? Dus staat het in de begroting zonder verdere argumenten. Dat is raar." Het amendement (aanpassing van de begroting) van de PvdA om de twee keer 49.000 euro uit de begroting te halen, werd evenwel verworpen. Alleen Samenwerking Venray en D66 steunden de PvdA. Thielen: "We willen de wielerwedstrijd nog twee jaar faciliteren. Voorwaarde is wel dat de WT-status behouden blijft." Anders wordt volgens Thielen het contract, dat er weliswaar nog niet ligt, opengebroken. Tevens deed ze de belofte dat er in de commissievergadering van januari een evaluatierapport ligt. De raad wil weten wat drie jaar BinckBank Tour Venray economisch heeft opgeleverd en wat de pr-waarde ervan is. De uitkomsten neemt de gemeenteraad eveneens mee in de afwegingen of Venray ook in 2021 het wielerevenement binnen moet halen. Dat moet voor de zomer duidelijk zijn.