Schutting als enige resultaat

Venray | Maandenlang voerde Peter Mooren overleg met de gemeente Venray. Het woongenot van Mooren, vanaf 1994 woonachtig op de Ranonkel in Venray, is sinds de zomer van 2018 hevig verstoord. De bouwwerkzaamheden aan de Maasheseweg liggen daaraan ten grondslag. Mooren heeft last van stof, geluid en trillingen. Er is volgens hem zelfs schade aan diverse panden ontstaan als gevolg van de werkzaamheden.

Mooren vindt dat de kloof tussen de inwoners en overheid alsmaar groter wordt in Venray. Volgens hem speelt het ook bij de ontwikkeling van het DHG-terrein. "Omwonenden worden niet geïnformeerd en spelregels zoals transparantie, betrokkenheid, onpartijdigheid en zorgplicht ontbreken tijdens de uitvoering", zegt hij geagiteerd. Mooren vreest onder meer een explosieve toename van vrachtverkeer als de gebouwen van DHG en Xerox volledig in gebruik worden genomen. "Er heersen grote zorgen rondom de toename van het vrachtverkeer, geluid en verkeersveiligheid op en in de nabijheid van de Maasheseweg. Deze zorgen zijn diverse malen besproken met de gemeente maar de zorgen worden onvoldoende gehoord." Resultaat van het overleg van afgelopen vrijdag is dat Mooren een schutting mag plaatsen op de geluidswal die zijn achtertuin scheidt van de Maasheseweg. "De schutting mag maximaal 1,80 meter hoog worden. Verder zijn er geen resultaten geboekt. We hebben besloten om geen nieuw overleg te plannen." Volgens de gemeente Venray valt de explosieve verkeerstoename wel mee. 'Voorheen had Inalfa 1000 medewerkers en Xerox 3000 en toekomstig krijgt DHG 250 medewerkers en Xerox zo'n 600. Het aantal vrachtwagenbewegingen kan wel toenemen', schrijft de gemeente Venray in een brief.

Mooren vindt dat de gemeente Venray het huiswerk niet goed heeft gedaan. "In de tijd dat Inalfa en Xerox duizenden medewerkers hadden waren er veel minder (vracht-) auto's, was de A73 deels voltooid, was er minder verkeer op de Maasheseweg en werden medewerkers met bussen van en naar huis vervoerd. In de nieuwe situatie rijden er de gehele dag vrachtwagens. De Maasheseweg en oversteekplaatsen worden daarmee stukken drukker en onveiliger. Dat geldt zeker voor de bezoekers van het gezondheidscentrum, over het algemeen onze meest kwetsbare inwoners."

De gemeente hoopt de overlast te beperken door het nemen van maatregelen en het maken van afspraken met bedrijven. 'De bedrijven op de bedrijventerreinen in de gemeente Venray worden ook met nummers aangeduid. Die nummer staan op de ANWB-borden. Veel vrachtwagenchauffeurs gebruiken die bedrijfsnummers voor het vinden van hun bestemming', laat de gemeente weten. Mooren gelooft de gemeente niet: "De gemeente gaat voorbij aan het feit dat mobiliteit is geautomatiseerd, de hedendaagse chauffeur gebruikt navigatiesystemen die voor A73 en Deurneseweg de kortste routes via de Maasheseweg voorschrijven. Volgens het bestemmingsplan is het gemeentelijk beleid om de verkeersdrukte op de Maasheseweg te verminderen, desnoods door gebruik te maken van infrastructurele maatregelen. Het wordt tijd dat de gemeente Venray haar eigen besluiten respecteert."

Mooren vindt daarnaast dat de initiatiefnemer van het bouwproject op het DHG-terrein teveel vrijheden heeft gekregen. "Ten tijde van de werkzaamheden is bij een aantal van de directe omwonenden forse schade aan woningen en panden ontstaan tijdens het gebruik van té zware trilwalsen gedurende de sloop, grondverbetering en bouwactiviteiten."