Zonnepark Leunen stuit op weerstand

Leunen | Een flink aantal van de omwonenden juicht de komst van een zonnepark naar Leunen niet toe. Dat bleek woensdagavond tijdens een belegde informatiebijeenkomst in gemeenschapshuis De Baank in Leunen. Ontwikkelaar Solarcentury heeft plannen voor een zonnepark van ongeveer 25 hectare tussen de Laagriebroekseweg, De Locht en Beemdweg.

Een van die omwonenden die faliekant tegen de komst van het zonnepark is, is Ingrid Heijs. De achterkant van haar perceel grenst aan het gebied waar het zonnepark moet komen. "Zonnepanelen horen op daken en niet op landbouwgrond", zegt Heijs stellig. "Wij wonen daar voor de natuur. Als ik 's ochtends de gordijnen open, zie ik alleen maar natuur. Dat is straks helemaal weg als dit plan wordt doorgevoerd. Ons woongenot wordt flink verpest."

Heijs staat niet alleen. Andere omwonenden zijn onder meer bang dat fatsoenlijk recreƫren in het gebied straks niet meer mogelijk is. 'Het landschap wordt hevig aangetast en het gaat alleen maar om geld', klinkt het onder meer.

Volgens ontwikkelaar Jeroen van Mensvoort van Solarcentury zijn er ook positieve geluiden. "Mensen die wat verder van het gebied wonen, zijn wat positiever. De meeste omwonenden staan nog steeds sceptisch tegenover onze plannen. Deze ontwikkeling heeft tijd nodig en we gaan rustig met iedereen in gesprek. We lichten de plannen onder meer toe met 3D-tekeningen."

De dorpsraad van Leunen heeft nog geen standpunt ingenomen over het zonnepark. De dorpsraad heeft omwonenden op maandag 18 november uitgenodigd om over de plannen te praten. Daarna neemt de dorpsraad een standpunt in. "We kunnen er op dit moment niet veel over zeggen. Uiteraard heeft het onze aandacht. Als we een standpunt hebben ingenomen, zullen we dat ook communiceren", vertelt Sander Hellegers van dorpsraad Leunen.