Bedrijven pas op plaats door stikstof en PFAS

VENRAY | Net als in heel Nederland kampen ook Venrayse bedrijven met de stikstofmaatregelen die door de overheid zijn opgelegd. De aanwezigheid van PFAS in de bodem doet daar nog een schepje bovenop. Het werk staat onder druk, oplossingen dienen zich nog niet aan. Drie bedrijven geven een reactie.

Door Henk Baltussen

"We hebben er allemaal last van", zegt een woordvoerder van GE-Bouw aan de Spurkt in Venray. "Vooral dat er geen grond mag worden vervoerd, is een heikel punt." Dat mag niet omdat er te veel PFAS in de grond kan zitten. PFAS is een verzamelnaam voor een groep chemische stoffen, door mensen gemaakt, die van nature niet voorkomt in het milieu. PFAS (er zijn duizenden variaties bekend) kunnen een negatief effect hebben op milieu en gezondheid. Wordt PFAS boven een bepaalde norm aangetroffen, dan mag die grond niet worden verplaatst. Daarnaast is de stikstofneerslag op veel plaatsen dusdanig hoog dat onder meer bouwactiviteiten zijn stilgelegd.
"Voor ons valt het nu nog mee", aldus de GE-woordvoerder. "Op den duur gaan we het wel merken. Dat heeft zeker ook met PFAS te maken."

Een woordvoerder van Maessen Bedrijven, met onder meer grondverzet in de portefeuille, zegt 'een bietje last' van de situatie te hebben. "Er bestaat gewoon geen schone grond meer. Ze moeten de normen aanpassen." Jullie redden je verder wel? "Was ik wel van plan, ja."
Joop Goossens Grondwerken aan de Spurt is spraakzamer. "We zijn met een project in Roermond bezig. Maar bouwrijp maken, kan daar nu niet. Alle grond moet blijven liggen. Daardoor kan niemand verder. Er worden grondmonsters genomen. Maar één lab in Nederland kan die op PFAS onderzoeken. De wachttijd is nu heel lang, vele weken. Ze krijgen de aanvragen niet weg. Tot dan neemt de Grondbank niets in. Je moet eerst door onderzoek te weten komen tot welke categorie de grond behoort. Dan weet je of je er bij wijze van spreken bloemkool op mag telen, maar de grond kan ook naar de verbrandingsoven moeten. Hoe meer de grond vervuild is, des te duurder het wordt. En PFAS ruik of zie je niet. Het is een Europees probleem, waar onze politiek maar eens goed naar moet kijken."

Hoe nu verder? "Het is een gekke poppenkast aan het worden. Maar flauwekul is het zeker niet. We moeten voor het nageslacht voor een schone wereld zorgen. Maar in de buurlanden is het niet zo'n drama als hier. We moeten niet het beste jongetje van de klas willen zijn. Wij willen een nieuwe kraan aanschaffen. Maar door de situatie wacht ik daar nog even mee."