Vervolg pagina 3

Zevenduizend museumbezoekers als minimum

"Door het hoge CO2-gehalte is het hier ongezond vertoeven. Mensen hebben er hier last van. Gaan daardoor eerder weg. Het kan hier soms zo warm worden, dat het soms niet uit te houden is. Daarbij is het geluid vreselijk. Als bezoekers bij de VVV (ook in De Borggraaf gevestigd, red.) wat vragen, is dat letterlijk te volgen in het museum. Er is al eens wat aan gedaan, maar het is nog zeker niet opgelost."
Met de gemeente worden volop gesprekken gevoerd aangaande de gebouwelijke problemen. Oplossingen blijven nog uit.
Wordt de focus op het Venrays Museum gericht, dan blijkt het de hoogste tijd voor ferme stappen voorwaarts. De bezoekersaantallen zijn te laag. In 2018 turfde het museum ruim 2500 bezoekers, een jaar eerder zo'n 4000.

'Herkenbaarheid van museum en route is ondermaats'

"In 2017 profiteerden we van Schijt aan de Grens in Venray. Vorig jaar was er dat niet, dit jaar weer wel en dat gaan we ook weer aan de bezoekersaantallen terugzien."

Maar het blijft een probleem voldoende mensen binnen te krijgen. 'De huidige bezoekersaantallen roept de vraag op in hoeverre het aanbod voldoende aansluit bij de vraag', meldt de gemeente Venray. "We moeten naar jaarlijks zevenduizend bezoekers", zegt Raedts. "Dat is de ondergrens. Daarbij ook meegeteld de schoolkinderen die op bezoek komen."
De spullen voor de inrichting van de permanente tentoonstelling liggen klaar in het depot. "Er is genoeg", zegt Hendriks. "Jan van Laarhoven is aangetrokken als externe adviseur voor de inrichting van de tentoonstelling. Educatie staat daarbij hoog in het vaandel. Thema's zijn onder meer archeologie, gezondheidszorg en carnaval."

Raedts en Hendriks vragen aandacht voor nog een heikel punt. "De herkenbaarheid van De Borggraaf en de route ernaartoe is slecht", stelt Hendriks. "Er mogen geen banners buiten staan en er mag geen gevelreclame. De vereniging van eigenaren (bij De Borggraaf behoren ook appartementen, red.) zijn daartegen. Daar kun je niets tegen doen. De gemeente zou wel de bewegwijzering naar het gebouw moeten verbeteren. Die is ronduit slecht."

Verhuist RooyNet?

Wil Weijers, voorzitter van Historisch Platform Venray, bevestigt dat er een vordering openstaat van 30.000 euro bij het Venrays Museum. "Maar dat is niet het grootste probleem. De kern van het probleem met het Venrays Museum is dat de accommodatie niet up-to-date is. Wij huren van het Venrays Museum. De verhuurder voldoet niet aan de eisen van de huurder. Er is te weinig ventilatie en te weinig daglicht. Iedereen wordt er zwak en misselijk van. Dat moet worden opgelost." Dat het HPV veel geld in eigen kas houdt, bestrijdt Weijers. "Er zijn 47 verenigingen aangesloten. Die besluiten erover. Dat niet iedereen door een deur kan, is niet gek." Dat HPV uit De Borggraaf wil vertrekken, nuanceert Weijers. "Er is sprake van dat alleen de digitale werkgroep van RooyNet op zoek gaat naar andere huisvesting. Die mensen hebben het meeste last van het ongezonde klimaat."