Museum snakt naar betere tijden

VENRAY | Een gebouw met mankementen, te lage bezoekersaantallen, tekort aan vrijwilligers, een gemeentebestuur dat zorgen uit. Het zijn pittige tijden voor het Venrays Museum, dat in 2017 een herstart maakte in de nieuwbouw van De Borggraaf. Maar vanaf mei hoopt het museumbestuur het tij te keren.

Door Henk Baltussen

De lijst met klachten en onverkwikkelijkheden die museumvoorzitter Ernest Raedts en medebestuurslid Ine Hendriks te berde brengen, lijkt eindeloos. Ze vinden het nodig dat te doen om aan te geven dat het Venrays Museum van ver moet komen. "Uiteindelijk moet het leiden tot de opening van de permanente tentoonstelling in mei volgend jaar, legt Raedts uit. "In maart en april gaat het museum dicht om de zaak in te kunnen richten. Met behulp van verschillende thema's wordt in een vaste opstelling de geschiedenis van Venray weergegeven. Daarbij blijven de mogelijkheden voor wisseltentoonstellingen natuurlijk behouden. We kijken er echt naar uit. Want hoe dan ook, dit is een hartstikke mooi gebouw met vele mogelijkheden. De bedoeling is altijd geweest dat De Borggraaf het historisch, cultureel centrum van Venray is. En dat moet ook. Daar blijven we ons ook hard voor maken."

Maar volgens Raedts en Hendriks is daarvoor de medewerking nodig van alle partijen die in De Borggraaf onderdak hebben, zoals het Historisch Platform Venray en het daaraan verbonden RooyNet, dat in De Borggraaf foto's, films en documenten digitaliseert. Het botert al lange tijd niet tussen het museum en HPV, dat ruimte huurt van het museumbestuur.

Een knelpunt is de terugvordering van 30.000 euro die HPV nog van Venrays Museum tegoed zegt te hebben. Ook de beroerde klimatologische omstandigheden in het gebouw, steken het HPV. Maar dat is een pakkie an van de gemeente. De verhoudingen tussen museum en HPV raakten evenwel zo gemankeerd dat vorig jaar huidig dijkgraaf Patrick van der Broeck werd ingevlogen als mediator.

"Het verloopt nog steeds moeizaam met het HPV", zegt Raedts. Bij het HPV zijn 47 clubs aangesloten uit heel de gemeente die iets met historie en cultuur vandoen hebben. Het platform krijgt van de gemeente jaarlijks een budget van enkele duizenden euro's, dat onder de aangesloten leden wordt verdeeld. "Een flink deel houdt het HPV zelf", stelt Raedts. "Dat steken ze in dure apparatuur voor RooyNet. Daarbij houdt HPV hier in het auditorium niet de ledenvergaderingen. Jammer."
Hendriks vindt de klimaatbeheersing in De Borggraaf een groot probleem.

Lees verder op pagina 7.