Afbeelding
Foto: Eigen foto

Levenservaringen basis debuutboek

VENRAY | De droom van Ha'Adam heet het eerste boek van Harold Stevens. Een boek dat niet voor een breed publiek is bedoeld, beseft de 52-jarige geboren en getogen Venraynaar zich terdege. Maar wie geïnteresseerd is in zijn eigen psyche, wie worstelt met het leven, wie zoekt naar het waarom van het leven, is het debuutboek een uitkomst. "Het geeft inzicht en handvatten om terug te keren naar je kern om de goede keuzes in het leven te kunnen maken", stelt Stevens, die onder andere de opleiding tot commando bij het Korps Commandotroepen afrondde.

Door Henk Baltussen


Wie wil begrijpen wat een voormalige groene baret bezielt om een dergelijk boek te schrijven, moet de levenswandel van Stevens kennen. Al zijn levenservaringen gebruikt hij als aanknopingspunten voor zijn visie die hij in het boek neerlegt.

Als kind had hij vaak last van zware astmatische bronchitis en eczeem. Tot zijn dertiende was hij met regelmaat ziek, tot wanhoop van zijn ouders die uiteindelijk hun toevlucht namen tot alternatieve therapieën. "Vanaf die tijd dacht ik vaak na over waarom een kind ziek wordt of in de problemen komt. Dat kan niet alleen pech of toeval zijn."

'Waarom wordt een kind ziek of komt in de problemen?'

Na afronding van het atheneum bij het voormalige Jerusalem in Venray vervulde hij zijn militaire dienstplicht om vervolgens de opleiding tot commando te beginnen. "Dat was niet niks. Het was soms letterlijk overleven, uit vuilnisbakken eten, twee weken met zware bepakking in de winter in de bossen met de vijand op de hielen, met als finale een driedaagse afmattingstocht van 210 kilometer met bepakking. Van de 116 die met de opleiding begonnen, bleven er acht over, onder wie ik. Wij waren de bikkels. Daarna heb ik nog verschillende parachute-brevetten gehaald. Maar lichamelijk was het loodzwaar en ik besloot het leger uit te gaan. Hoe ik verder wilde, wist ik niet."

Het werd elektrotechniek aan de HTS in Venlo. "Het interesseerde me eigenlijk niet zo. Maar wilde de studie per se afmaken. Ik blonk niet uit, deed ook niet veel. De praktijk was wel heel gaaf. Ik sloot af met een afstudeeropdracht bij Stork Screens in Boxmeer. Ik won er de Professor Niesten prijs mee: een waardering voor de beste afstudeeropdracht van dat jaar." Het gevoel om al die ervaringen in werk om te zetten, was er niet echt bij Stevens. Maar hij moest wat. Uiteindelijk koos hij voor een baan bij Philips Research in Eindhoven. "Een prachtige werkomgeving. Maar na ruim twee jaar was er weer die onrust. Ik begon bij een Amerikaans softwarebedrijf dat booming was."
Het geld stroomde binnen. Stevens reisde de wereld rond, zag veel en begon in die periode gedachten op papier te zetten.

De droom van Ha'Adam eerste boek Harold Stevens

"Ergens ontbrak de zingeving. Daarbij zat mijn vrouw Susan thuis met drie jonge kinderen. Het wrong bij mij, noem het een schuldgevoel. Ik werd nieuwsgierig naar mezelf en volgde een opleiding psychosociale therapeut. Ik leerde naar mijzelf kijken en startte van daaruit met het behandelen van mensen met een levensbelasting. Ondertussen bleef ik werkzaam bij dat Amerikaanse bedrijf. Ik zat op een gegeven moment tegen een burn-out aan. ik kreeg vreemde klachten, werd zelfs onderzocht op leukemie en kanker. Gelukkig loos alarm, maar voor mij het sein het roer rigoureus om te gooien. Ik zegde begin vorig jaar mijn baan op waar ik geen voldoening meer uithaalde. Het innerlijk conflict werd te groot." Hij kwam in rustiger vaarwater en bestiert nu met zijn vrouw Hét Preventie Team. Samen met enkele zorgprofessionals richten ze zich op bedrijven om werknemers 'duurzaam inzetbaar' te houden.
Al zijn gedachten, ontstaan uit de keur aan levenservaringen, aangevuld met kennis die Stevens haalde uit literatuur, komen samen in De droom van Ha'Adam. "De bedoeling is dat we ook lezingen en discussiebijeenkomsten gaan houden met het boek als basis."

Het debuutboek De droom van Ha'Adam van Harold Stevens is uitgegeven door Uitgeverij Van Warven, verkrijgbaar bij Rooyboek, Bruna Venray en Primera Cuypers en via internet zoals Bol.com.