Afbeelding
Foto: Roeland Sjoerd Hoefsloot

Venrayse film wint Gouden Reiger

Venray | Gek eigenlijk, een film gemaakt in opdracht van de Venrayse Ondernemers Prijzen, heeft vrijdagavond een Gouden Reiger gewonnen tijdens de Avond van de opdrachtfilm in Amsterdam. De Gouden Reigers zijn de awards voor makers van films in opdracht, gemaakt met een duidelijk doel voor een specifieke doelgroep. Gek eigenlijk won in de categorie Effectiviteit.

Gek eigenlijk is een film van 3,5 minuut die op donderdag 3 januari werd vertoond in Schouwburg Venray als opening van de Venrayse Ondernemers Prijzen. De film werd gemaakt door Niels Rameckers van Elf Graden, de tekst geschreven en ingesproken door Stan Verhaag; Willy Voesten (Studio Spinazie) tekende voor het concept. Sinds de nominatie bekend werd, is de film duizenden keren bekeken op internet.

"We zijn kei blij met deze prijs", zegt Niels Rameckers. "Aan de reacties in het Venrayse en op internet hadden we al gemerkt dat onze aanpak op waardering kon rekenen. Dat de kracht van de film nu zelfs landelijk erkend wordt, is een onverwachte en supergave bekroning." Stan Verhaag: "De boodschap van de film is dat Venray en Venrayse ondernemers veel te bescheiden zijn over wat ze allemaal doen en kunnen. Gek eigenlijk, want er is heel veel om heel trots op te zijn. Hopelijk trekken Venray en de dorpen zich die boodschap extra aan door deze prijs."

In totaal waren 66 films ingezonden voor drie categorieën. Na een eerste selectie bleven per categorie zeven films over, die vrijdagavond werden vertoond in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. Opdrachtgevers van de genomineerde films waren onder andere Koninklijke Schiphol Group, Politie Nederland, provincie Noord-Brabant en Rabobank. In de categorie Effectiviteit had Gek eigenlijk onder meer concurrentie van Universiteit Utrecht, afvalverwerker Renewi, het Longfonds en The Ocean Cleanup.'

'Film prachtige stadspromotie voor Venray'

Over Gek eigenlijk schreef de jury: 'Gemaakt met liefde voor het vak van filmmaker, liefde voor het vak van tekstschrijver, Venraynaar Stan Verhaag, die ook nog eens zelf de meer dan liefdevolle voice-over insprak. (...) Ook online scoorde de film flink en daarmee is deze productie een prachtige stadspromotie voor Venray'.

De Gouden Reigers zijn een initiatief van Leontine van de Stadt, de tv-programmamaker die eerder dit jaar veel te jong overleed. De toekenning wordt voortgezet door filmproducent Ivo Broekhuizen.

Gek eigenlijk is te bekijken op internet: https://vimeo.com/elfgraden/gekeigenlijk

Foto: Roeland Sjoerd Hoefsloot.