Celstraf voor veroorzaken dodelijk ongeval

Venray | Kaj J. uit Venray is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien maanden, waarvan vijf maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Ook mag de 20-jarige J. drie jaar lang geen motorrijtuigen besturen.

Hij veroorzaakte op 15 juli 2018 een verkeersongeval op de Venrayseweg in Horst waarbij een 17-jarige vrouw uit Horst om het leven kwam en een 19-jarige man en een 17-jarige man zwaar lichamelijk letsel werden toegebracht. De uitspraak is fors hoger dan de oorspronkelijke eis, een voorwaardelijke celstraf, van de officier van justitie.

Naast die voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden, zou hij drie jaar niet mogen rijden en zou hij een taakstraf van 240 uur moeten uitvoeren. Dat vindt de rechter echter niet passend. De rechtbank rekent het hem zwaar aan dat hij zo extreem hard heeft gereden omdat hij, zo verklaarde hij tegenover de politie, stoer wilde doen en snel naar huis wilde. Volgens berekeningen reed J. 106 kilometer per uur op een weg waar 50 kilometer per uur is toegestaan. Tegenover de politie verklaarde J. destijds dat hij zo'n 120 kilometer per uur reed op het moment van het ongeval.

Ten tijde van het fatale ongeluk was J. 19 jaar oud. Zijn rijbewijs had hij pas in zijn bezit sinds 1 februari 2018. Hij was die zaterdagnacht met drie vrienden op stap geweest in een café in Horst. Hoewel hij geen alcohol had gedronken, kwam het op de Venrayseweg in Horst toch tot een eenzijdig ongeval. Het enige meisje in de personenauto kwam bij het ongeluk om het leven. Twee andere inzittenden raakten zwaargewond.