Samen op stap, feesten, lachen en zingen met Loss.
Samen op stap, feesten, lachen en zingen met Loss. Foto: Henk Lammen

Krèk wá'k wooi

Venray | De eerste vier liedjes van het liedjesfestival van vastelaovesvereniging De Piëlhaas in Venray worden dit jaar niet meer uitgebracht op een cd. Traditiegetrouw doken de artiesten wel de muziekstudio van Marlstone Records in om hun winnende nummers in te zingen. Deze week in deel twee van een vierluik de nummers drie Koen & Ankie en vier Loss.

Door Henk Lammen

Lizanne Arts en Marcel Holtackers van Loss hebben een aantal dingen gemeen. Beiden zijn getrouwd, Lizanne met Thijs en Marcel met Ingrid, en wonen in Oostrum. Lizanne, trotse moeder van Auke (17), Jan (bijna 15) en Noud (13), werkt als radiologisch laborant in het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer. Marcel en heeft een dochter, Puck, van bijna 15 en is als SPV werkzaam bij Vincent van Gogh in Blerick. Als vrienden en echte vastelaovendvierders lag het voor de hand dat ze ooit samen op het podium zouden staan. Marcel is verantwoordelijk voor de teksten en zingt samen met Lizanne.

Voor het ontstaan van Krèk wá'k wooi is een diepe sprong in het verleden nodig. Tekstschrijver Marcel: "Vastelaovend, een jaar of dertig geleden. Drie geweldige dagen beleefd, zelden zo mooi en intensief. Alles klopte! Verliefd, gelachen en gezongen. Maar zoals dat gaat met vastelaovend duurt de liefde als je jong bent dikwijls niet langer dan die drie dagen. Dat was toen ook het geval. Diegene waar ik die dagen mee heb genoten, heb ik nooit meer gezien. Maar wat denk ik nog vaak aan deze speciale vastelaovend. Die was toen echt 'Krèk w'ak wooi'."

'We zijn met afstand de oudste van het spul'

Tussen de nieuwkomers van het liedjesfestival behoorden Lizanne en Marcel tot de oudgedienden. De routiniers waren desondanks verrast om in de prijzen. "Er waren veel kanshebbers. Dat wij erbij zaten was hartstikke mooi." Lizanne ten voeten uit. Bescheiden en altijd goedlachs. "We dachten wel dat het weer zou kunnen om bij de eerste vier te eindigen, maar beseften ook dat de concurrentie erg groot was dit jaar. Dit bleek uiteindelijk ook wel tijdens de finaleavond. Het zat allemaal heel erg dicht bij elkaar, waardoor het tot de allerlaatste publiekspunten niet duidelijk was wie bij de eerste vier zouden eindigen. Gelukkig viel het kwartje voor ons de goede kant op."

Ook de opnamen in de Marlstone Studio voelen voor het duo als een routineklusje. Niets is minder waard. Lizanne is nog altijd zenuwachtig, terwijl Marcel de hele tijd rondloopt met een big smile. Naar het eindproduct zijn ze beiden heel benieuwd. "Het blijft altijd spannend hoe de arrangementen worden gemaakt. Ze gaan uit van hetgeen ze aangeleverd krijgen vanuit De Piëlhaas, maar geven er als kenners van de Limburgse vastelaovesmuziek ook altijd hun eigen tintje aan. Het uiteindelijke resultaat is altijd verrassend. We hebben er echter het volste vertrouwen in dat het goed komt. We denken weer een lekker Roojs vastelaovesnummer te kunnen gaan brengen dit seizoen."

Krèk w'ak wooi is een van de zestig nummers die meedoet aan het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer. "Ons nummer gaat puur over Rooj. Dus we maken ons dit jaar weinig illusies over onze deelnamen aan het LVK. We blijven dicht bij onszelf en zijn allang blij dat we in Venray en omgeving de planken op kunnen", is Marcel realistisch over de kansen van Loss. Het duo kijkt liever uit naar de maanden die komen gaan in en om Venray. "Het zal weer een drukke tijd worden waarbij alweer de nodige optredens gepland staan. Als dit net zo gezellig wordt als vorig jaar dan staat ons een te gekke tijd te wachten. Vorig jaar waren we de jongste van de Roojse artiesten en dit jaar zijn we, met afstand, de oudste van het hele spul. Maar we gaan er weer voor", lacht Lizanne.

'De clip wordt een juweeltje'

Voor de beide Oostrumers geldt dat de carnavalsbeleving met stip op één staat. In koor: "Carnaval is altijd een leuke en gezellige tijd met vrienden. Samen op stap, feesten, lachen, zingen en mooie Limburgse vastelaovesmuziek. Geen gezever of gezeur, niks moet en heel veel kan!"

Dat ze het dit jaar moeten doen zonder cd met Venrayse artiesten vinden ze wel jammer. "De Roojse cd werd ieder jaar trouw aangeschaft en grijs gedraaid in de auto. Persoonlijk vinden we het wel jammer dat er niets tastbaars meer is zoals een cd, de overwegingen van De Piëlhaas snappen we echter zeker. Het maken van een professionele clip is echter een mooi alternatief. We hebben recent het script gekregen dat door enkele mensen is geschreven, de clip wordt in ieder geval een juweeltje."