Koen & Ankie zingen de gevoelige ballad Naachte Waachte.
Koen & Ankie zingen de gevoelige ballad Naachte Waachte. Foto: Henk Lammen

Naachte Waachte

Venray | De eerste vier liedjes van het liedjesfestival van vastelaovesvereniging De Piëlhaas in Venray worden dit jaar niet meer uitgebracht op een cd. Traditiegetrouw doken de artiesten wel de muziekstudio van Marlstone Records in om hun winnende nummers in te zingen. Deze week in deel twee van een vierluik de nummers drie Koen & Ankie en vier Loss.

Door Henk Lammen

"We kennen elkaar al heel wat jaren, toen we afzonderlijk ook al bezig waren met het maken van muziek. Maar het is de gezamenlijke passie voor vastelaovend en muziek waardoor een samenwerking is ontstaan", antwoordt Koen Mijnster (29) uit Venray op de vraag hoe het duo is ontstaan.

Ankie Verstegen (34), eveneens uit Venray, vult aan. "Tijdens de laatste vastelaovesseizoenen waren er steeds meer momenten waarbij wij allebei met muziek bezig zijn geweest. Voor ons beiden bleef dit niet onopgemerkt. Toen een samenwerking ter sprake kwam, hebben we de stoute schoenen dan ook aangetrokken. Het liedjesfestival van De Piëlhaas is een mooie manier om hier gestalte aan te geven. Samen met Roel (Gommans, partner van Ankie, red.) zijn we gaan schrijven. Zo is onze ballad Naachte waachte ontstaan."

'We willen iets moois maken voor de Venrayse vastelaovend'

De ballad Naachte waachte raakt de vastelaovendvierder. Roept het gevoel op van samen het feest vieren en beleven. "Maar het nummer zegt ook veel over onze eigen vastelaovesbeleving waarbij het met zoveel nachten slapen tot het feest gaat kriebelen. Het geeft ons positieve onrust en fijne spanning wanneer vastelaovend dichterbij. Dat zijn voor ons toch de dagen dat liefde, geluk en de lach als een reünie weer samenkomen", verzekert de mannelijke helft van het duo.

Ankie gaat nog een stapje verder. "Naachte Waachte gaat over een beleving waar veel mensen hun eigen verhaal in kunnen horen. Het wachten tot je elkaar weer ziet en het leven weer samen kunt vieren. Aan de andere kant gevolgd door het besef van eenzaamheid. Het gemis, het wachten, de leegte en het verlangen naar bijzondere momenten met bijzondere mensen die de tijd vullen totdat het weer vastelaovend is. Vastelaovend moet bovenal het moment zijn waarin we het leven met een knipoog en lach kunnen benaderen."

Als echte vastelaovendvierders genoot het tweetal van het liedjesfestival. De spanning samen met de overige artiesten, het wachten op de uitslag en uiteindelijk. Koen: "Het was in een woord super om mee te mogen maken. Een gezellige club mensen die allemaal iets moois willen maken voor de Venrayse vastelaovend. Natuurlijk hadden we de hoop dat we bij de beste vier liedjes zouden eindigen, maar het was enorm spannend door het hoge niveau van de liedjes." Ankie genoot tijdens iedere minuut van de opnamen bij Marlstone Record. Zong en neuriede ook mee toen de overige liedjes werden opgenomen. "We waren enorm blij dat we ook ons nummer mochten opnemen. Het is ook super om het nummer verder te ontwikkelen in de studio en samen weer te mogen zingen. Met Hazepaeper in het zicht beginnen we nu echt toe te leven naar alles wat komen gaat. Natuurlijk eerst de presentatie van alle liedjes. Het is toch spannend hoe ze na de opnames ontvangen worden door het publiek."

'Mensen laten genieten van alle nummers'

De vier winnende groepen zijn deze weken druk in de weer om een bijbehorende videoclip op te nemen. in de plaats van de traditionele cd. "Een logische stap gezien de online ontwikkelingen en het draagvlak dat je hiermee kunt creëren", meent Koen. "En natuurlijk een mooie kans om de Venrayse vastelaovend op een mooie manier in beeld te brengen. Uiteindelijk gaan we er natuurlijk voor om met alle vastelaovesmomenten mensen te laten genieten van alle nummers." Als een van de vier winnende liedjes in Venray wordt Naachte waachte automatisch ingeschreven voor het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK). Met zestig nummers en drie halve finales is het ieder jaar een zenuwslopende afvalrace voor een finaleplek. Hoe het feest ook eindigt, Ankie geniet nu al met volle teugen van wat er de komende maanden nog gebeuren gaat. "Het zou natuurlijk geweldig zijn om hierbij meer op de kaart te komen in Limburg en een halve finaleplek of zelfs finaleplek te bereiken. Echter weten we ook dat dit niet zomaar gebeurt en focussen we ons volledig op de leuke activiteiten in Venray zelf. Natuurlijk met de vele voorbals, Circus Mök, feestjes in de dorpen en natuurlijk vastelaovend zelf waarbij we heel de gemeente door mogen."

Koen & Ankie treden samen met de andere drie winnaars op tijdens de traditionele Hazepaeper op zondag 17 november in de kleine zaal van Schouwburg Venray.