Ruud van Haren nam afgelopen weekend deel aan het Spartan Trifecta WK.
Ruud van Haren nam afgelopen weekend deel aan het Spartan Trifecta WK. Foto organisatie

Afzien op WK Spartan Trifecta

Venray | Ruud van Haren (56) nam afgelopen weekend deel aan het Spartan Trifecta WK. Niet alleen werd de wereldkampioen gekroond, maar het is ook hét evenement dat de Spartan Trifecta-gemeenschap van over de hele wereld bijeenbrengt om samen te komen waar het allemaal begon: in Sparta, Griekenland.

Wat is Spartan Trifecta? Iets met hardlopen?

"Spartan is een zogeheten obstacle course-wedstrijd. Net zoals Strong Viking en Mud Masters. Spartan is zo'n beetje de grootste ter wereld. En houdt, in tegenstelling tot de meeste andere organisaties, wel nauwkeurig de tijden bij. En er staan marshalls bij de obstakels om te kijken of je het goed doet én zonder hulp. Zo niet, dan mag je dertig burpees doen. Er zijn drie soorten wedstrijden: Sprint 5+km, Super 13+km en Beast 21+km. Als je alle drie gefinisht bent in een jaar, dan heb je een zogenaamde Trifecta gehaald. Als je alle drie de afstanden binnen de top tien van je klasse eindigt, heb je de kwalificatie voor het WK binnen. Ik heb een Trifecta-weekend in Oberndorf in Oostenrijk gehaald. Daarvoor was ik al tweede in de Super van Kaprun en in de Stadionrace in de Amsterdam Arena, op de Sprint, ook tweede. En de Beast in Berlijn. Jawel, ook tweede. Allemaal in mijn leeftijdsgroep
55-59 jaar."

Was dit je eerste WK?

"Ja, ik had me vorig jaar ook gekwalificeerd, maar ben toen niet gegaan. Mijn zoon Rick vond dat niet kunnen, dus dit jaar moest ik wel."

Komen de deelnemers uit de hele wereld?

"Ja, er doen alleen weinig Afrikaanse landen mee. Nederland was met ruim dertig atleten vertegenwoordigd en de meesten van hen hebben goede resultaten gehaald. Waaronder drie podiumplaatsen. Ik werd zesde in de Super, zevende in de Sprint en zevende in de Beast, wat uiteindelijk dus de zevende plaats overall opleverde."

Hoelang beoefen je deze sport al?

"Zo' n vijf jaar geleden ben ik begonnen met Strong Viking en Mud Masters op de korte afstanden. Drie jaar geleden ben ik vervolgens veel meer Spartans gaan doen omdat daar toch meer competitie in zit. Ik doe wel elk jaar nog de Iron Viking, 42 km in Nijmegen, en de Strong Viking-watereditie van 19 km. Maar die zijn meer voor de lol. En dan dus de Spartans verspreid over Europa."

Hoeveel uur in de week train je voor je sport? Ook in de sportschool?

Ik zwem 2 à 3 uur per week en train 4 à 5 uur in de sportschool. En dan nog ga ik nog twee keer per week hardlopen, waarvan een lange duurloop en een keer met de hond." Met een grijns: "En een keer in de vier weken ga ik naar de masseur in Leunen om me overeind te
houden."

Wat is je volgende doel?

"Het WK Trifecta Sparta volgend jaar. En het lopen van de halve marathon Des Sables op Fuerteventura."

Normaal staan je zoons Rick (ijshockeyer) en Mike (honkbal) in Peel en Maas. Nu hun pa. Wat vinden ze ervan dat je dit zo fanatiek doet?

"Rick heeft gekeken in Sparta en heeft nu ook zin om dit te gaan doen. Hij is ook degene die mij af en toe een schop onder de kont geeft om dingen toch maar te doen. Hij vindt het wel stoer om een fitte pa te hebben. Mike gaat dit zeker niet doen. terwijl hij er genetisch de meeste aanleg voor heeft. Ik neem aan dat hij het ook wel geweldig vindt. Maar hij verbergt dat goed."