Minstens 40.000
nieuwe bomen

VENRAY | Wethouder Cor Vervoort gaat zijn uiterste best doen om enkele tienduizenden bomen bij de provincie Limburg voor Venray los te peuteren. Wat de kosten zijn, waar ze komen staan, hoe het met het onderhoud moet, weet Vervoort nog niet. "28 november praat ik erover met de provincie."

Door Henk Baltussen

De toezegging van de nieuwe wethouder (Venray Lokaal) was voor zijn partij aanleiding de motie aan te houden (kan later alsnog worden ingediend), waarin het bomenplan wordt opgevoerd. Dat plan is gebaseerd op een provinciaal project dat voorziet in de aanplant van 1,1 miljoen bomen (voor elke inwoner een boom), verdeeld over de gemeenten. Op die manier wil Limburg een positieve bijdrage leveren aan het klimaat. Bomen zijn duurzaam en nemen CO2 op. Acht jaar wordt uitgetrokken om de bomen te planten, de provincie draagt financieel eraan bij.

Nadat Vervoort Venray Lokaal de toezegging had gedaan mee te willen werken aan het provinciaal bomenplan, nam VL de motie terug.
"Bij de provincie krijg ik de precieze kaders van het plan te horen. Meer kan ik er nu nog niet over vertellen. Ik heb alleen via de e-mail een uitnodiging voor 28 november gehad."

Omdat Venray rond de 43.000 inwoners heeft hoopt VL-raadslid Richard de la Roy dat Vervoort ook dat aantal bomen binnen weet te halen. "Liefst nog meer."

Er zal zo'n 16 hectare nodig zijn om alle bomen kwijt te kunnen. "Dat worden toch veel hectaren", merkte Leo Philipsen (CDA) op. "En we hebben hier al een van de dichtste bosarealen van Nederland." Vervoort zegde toe bij de raad erop terug te komen.