Grad (links) en Petran komen op 22 november nog één keer samen.
Grad (links) en Petran komen op 22 november nog één keer samen. Foto: Henk Lammen

Reünie Grad en Petran

Oirlo | Carnavalsvereniging De Spurriemök bestaat 88 jaar en dat jubileum wordt groots gevierd. Onder meer het illustere duo Grad en Petran haalt voor deze bijzondere gebeurtenis hun orgel en gitaar uit de mottenballen. Tijdens de herinneringe-aovend op 22 november wordt er weer ouderwets geknaojd door Joep Joosten (Grad) en Ten Duijf (Petran).

Door Willem Menting

In het kantoor van Sep Peeters en Duijf en van Krey uitvaarten aan de Hoofdstraat in Oirlo spreken Joosten (69) en Duijf (72) zaterdagmiddag af voor hun derde repetitie. Voor het eerst voelt die repetitie weer als vanouds. "Het gevoel is weer helemaal terug", vertelt Joosten enthousiast. "Tijdens de eerste repetities was het toch wel even wennen, maar we zijn er straks helemaal klaar voor", vult Duijf aan.

Inmiddels zijn er voor de herinneringe-aovend al ruim 400 kaarten verkocht. Het begint bij zowel Joosten als Duijf te kriebelen. "Mensen kunnen de typische humor van Grad en Petran verwachten. Simpele humor ligt op straat. We doen absoluut niet te ingewikkeld", zegt Duijf. "We hebben doen oude liedjes, maar komen ook met nieuw werk. Het is belangrijk om de mensen ook weer te verrassen", legt Joosten uit.

Joosten en Duijf zijn beiden in het verleden prins geweest bij De Spurriemök. Twee jaar geleden wordt het duo benaderd om nog één keer samen het podium te betreden. "Als oud-prinsen voelden we ons wel een beetje verplicht om mee te doen, maar we vinden het hartstikke leuk. Het is wel anders dan voorheen. Vroeger speelden we oude mannetjes en nu zijn we zelf oud", lacht Joosten. Het idee van Grad en Petran ontstaat in 1980 tijdens het hieringschelle in Oirlo. Duijf zoekt later iemand om het idee verder uit te werken en komt bij Joosten uit. "Ik hoorde dat hij ontzettend goed kon zingen. Ik dacht toen meteen: dit moeten we samen gaan doen. Gelukkig was Joep ook enthousiast." Het duo deelt ruim vijftien jaar het podium en treedt op in de hele provincie Limburg, delen van Brabant en zelfs Nijmegen wordt aangedaan. "Het was nooit de bedoeling om verder de komen dan Oirlo. Tijdens een jubileum van De Piëlhaas in Venray mocht iedere vereniging uit de gemeente een act sturen voor een optreden. Wij hebben dat toen namens Oirlo gedaan en dat werd een groot succes."

Joosten en Duijf groeien beiden op in Oirlo. Inmiddels woont Joosten in Velden en Duijf is naar Aerdenhout in Noord-Holland getrokken. In totaal komt het tweetal vijf keer samen om te repeteren. Overleggen gaat meestal via de telefoon of via de mail. De lat voor Grad en Petran ligt vanwege hun succesvolle verleden samen erg hoog. "We moeten eerst nog maar aan die verwachtingen voldoen. Dat is best wel spannend. Hoe wordt onze act tegenwoordig ontvangen? We weten het niet, maar we komen er graag achter." Bang om dingen te vergeten tijdens hun act van dertig minuten zijn Grad en Petran niet. "Als we moeten improviseren, zijn we op ons best", lacht Duijf. Voor 22 november moet er volgens het tweetal nog wel het een en ander gebeuren. "De act staat voor het grootste gedeelte, maar hier en daar moet er nog wel wat geschaafd worden aan het optreden. We vinden het vooral erg bijzonder dat er massale belangstelling is voor de avond. Dat vertrouwen in ons willen we graag terugbetalen met een mooi optreden."

Afbeelding