Yvonne Hebben (links) en Mariëlle Pouwels zijn de kartrekkers van de Venrayse Vastelaovesmernt.
Yvonne Hebben (links) en Mariëlle Pouwels zijn de kartrekkers van de Venrayse Vastelaovesmernt. Foto: Henk Lammen

Eerste Vastelaovesmernt

Venray | Popkoor Venrode Voices houdt op zaterdag 11 januari 2020 een Vastelaovesmernt in basisschool De Keg in Venray. Van 10.00 tot 15.00 uur kan iedereen heerlijk snuffelen tussen tweedehandse en zelfgemaakte carnavalskleding.

Door Henk Lammen

Het idee om een carnavalsmarkt te organiseren dateert alweer van jaren geleden. "Ik ging naar een carnavalsmarkt in Blerick. Daar trof ik de mooiste dingen aan. Hoedjes, jasjes, schmink en toebehoren. Zaken die ik in Venray niet kon vinden", legt Mariëlle Pouwels van het Venrayse popkoor uit. Samen met een ander koorlid, Yvonne Hebben, nam ze een kijkje in Blerick. Het voornemen om samen iets dergelijks in Venray op poten te zetten, liet het tweetal niet los. Drie jaar geleden werd een eerste aanzet voor een carnavalsmarkt wegens gebrek aan belangstelling afgeblazen. Deze keer gaat het absoluut door.

"Het idee bleef in onze hoofden malen, uiteindelijk hebben we samen de knoop doorgehakt en vindt de eerste Vastelaovesmernt in Venray plaats. Ongeacht het aantal aanmeldingen. Het gaat door", zegt Yvonne Hebben stellig. "In Blerick zijn ze ook klein begonnen. Nu is de carnavalsmarkt ieder jaar een doorslaand succes. En wordt alleen maar groter. Dat moet in deze regio ook mogelijk zijn. Carnavalsartikelen kopen en verkopen voor betaalbare prijsjes."

Kleding, maskers, hoedjes en schmink

Centrale vraag was, wanneer de markt moest plaatsvinden. Rond de kerstdagen, d'n elfde van d'n elfde, of toch last minute voor het grote carnavalsfeest losbarst. Pouwels en Hebben kozen voor de middenweg en de carnavalsmarkt werd vastgesteld op zaterdag 11 januari. Pouwels: "Voor groepen en individuen en ook late beslissers tijd genoeg om iets leuks te vinden. Van maskers tot hoedjes, van schmink tot uniformjassen en andere carnavalskleding. Veel attributen en speciale carnavalsstoffen, nieuw en gebruikt. Afhankelijk uiteraard van de aanbieders."

De twee dames van Popkoor Venrode zijn enthousiast over het slagen van de eerste editie. "En hopelijk levert de carnavalsmarkt een mooi centje op voor ons popkoor. Subsidies worden steeds minder, dus we moeten als koor door middel van andere activiteiten inkomsten genereren om alles te kunnen bekostigen. Een jaarlijks terugkerende carnavalsmarkt kan een mooi steentje bijdragen. Maar het moet vooral ook een gezellige happening worden. Waar mensen die iets voor carnaval zoeken hun slag kunnen slaan. En het moet vooral een activiteit worden waar het gezellig vertoeven is. Met een muziekje, gebakken wafels, gratis ranja voor de kinderen. Een begin van een jaarlijkse traditie. Dat zou heel mooi zijn." De entree voor de Vastelaovesmernt bedraagt 1,50 euro, inclusief een consumptie. Kinderen hebben gratis toegang.

Een verkooptafeltje huren kost tien euro. De tafel dient zelf te worden opgemaakt en vooraf reserveren is verplicht. Voor meer informatie en opgave, stuur een email naar vastelaovesmernt@gmail.com.